Hoe hout behandelen?

Hoe hout behandelen

Douglas hout na 1 week (!) in de open lucht

Hout is een natuurproduct en als je hout niet behandelt wordt het zeer snel grijs.  Er zijn verschillende manieren om hout te behandelen. Op deze pagina geven wij de meest voorkomende alternatieven van onbehandeld hout en de meest voorkomende methodes om hout te behandelen.

 

Wat gebeurt er met onbehandeld hout?

Afhankelijk van de duurzaamheid van het hout vergrijst elke houtsoort door aanraking met water en zonlicht. Met name buitenshuis gaat dit proces zeer snel. Op deze afbeelding is goed te zien dat dit proces erg snel gaat. Denk er dus goed om bij het werken met onbehandeld hout dat u het hout zeer snel beschermd.

 

Welke houtsoorten zijn onbehandeld te gebruiken?

Op onze pagina over de Duurzaamheidsklassen van hout is te zien hoe duurzaam de houtsoorten zijn. In principe geldt dat hoe duurzamer het hout, hoe langer het hout onbehandeld goed blijft in de buitenlucht.  De volgende houtsoorten zijn ook onbehandeld te gebruiken:

 • Azobe (klasse 1) blijft onbehandeld tot 25 jaar of langer goed. Het wordt dan ook veel toegepast voor funderingen en walbeschoeiing.
 • Western Red Cedar (klasse 2) heeft een levensduur van 15 tot 25 jaar. Wordt met name gebruikt als houten gevelbekleding zoals Rabatdelen.
 • Lariks Douglas ook wel Douglas Hout genoemd (klasse 3) 10 – 15 jaar. Populaire houtsoort voor tuinhuisjes, schuttingen en overkappingen.

Bovenstaande houtsoorten worden dus in de open lucht gebruikt zonder enige bescherming tegen het weer.

 

Methodes om hout te behandelen

Om de levensduur van hout te verlengen zijn er een aantal methodes die u zelf eenvoudig kan uitvoeren:

 


TIP: Exterior oil

Woca exterior oil

Exterior Oil

Woca is een Deense fabrikant gespecialiseerd in de behandeling van hout voor zowel binnen als buiten. Hun Exterior Oil serie is zeer goed bruikbaar voor het behandelen van de verschillende soorten hout en heeft voor diverse houtsoorten een specifiek pigment zoals voor Douglas Hout. Zowel in kleur als transparant verkrijgbaar. De originele kleur van het hout behouden is hiermee dus mogelijk!

Voordelen

Matte natuurlijke uitstraling
Voor zowel geschaafd als Ruw hout
Sneller dan verven
Trekt in het hout
Makkelijk plaatselijk bij te werken
Woca exterior oil kleuren

Nadelen

Transparante versie bevat geen UV filter en moet u dus vaker behandelen ( 1 keer per jaar)
Dit nadeel heeft u niet als u kiest voor een kleur zoals de Lariks (Douglas) kleur. Dit bevat een iets geel pigment waardoor het ook bestand wordt tegen UV. Nu voldoet behandeling 1x per 2 jaar.

Bekijk ons Woca Exterior assortiment

 


Lazuurverf

HK lazuur

Lazuurverf

Elk houtsoort kan lang mee, mits het goed behandeld wordt. Met lazuurverf beschermt en behandelt u het hout zodat het in optimale staat blijft.

Lazuur is het Duitse woord voor beits lazuurverf is dus niks anders als beits. Buitenbeits is er in vele soorten en kwaliteiten. Wij verkopen uitsluitend professionele beitsen en verven.

Het voornaamste verschil met Nano Coating is dat het lazuurverf iets meer glimt.

HK Lazuur is bedoeld voor alle houtsoorten (niet voor hout wat in contact komt met grond- en oppervlaktewater) en beschermt tegen:

 • Vocht
 • Blauwzwam
 • Houtrot
 • Schimmel & algen
 • UV
 • Wespenaantasting
 • Vergrijzing

 

Bekijk onze Lazuur producten 

 


Hout behandelen met Olie of Beitsen

hardhout olie

Hardhout olie

Olie en beits zijn goede manieren om hout te behandelen.

Voordelen

Sneller dan verven
Trekt in het hout
Makkelijk plaatselijk bij te werken
Beschadigingen niet zichtbaar
Hout nerven blijven zichtbaar

Nadelen

Beperkte mogelijkheden op waterbasis
Blijft lang plakken/ afgeven
Sterke geur
Olie is op terpentine basis. Beits kan zowel op terpentine als op waterbasis

Bekijk onze Beitsen en Olie in de webshop

 


Hout Verven

Verreweg de meest voorkomende manier om hout duurzamer te maken is door het verven.

Voordelen
Alle kleuren mogelijk
Makkelijk te bewerken
Oneffenheden in het hout zijn niet meer zichtbaar

Nadelen
Niet goed plaatselijk bij te werken
Trekt niet in het hout dus kan afbladeren
Meerdere lagen dus veel werk
Beschadigt snel
Door de laag over het hout wordt de houtnerf minder of niet meer zichtbaar.

Eppinga verkoopt geen verf. Op verzoek kunnen wij u uiteraard wel advies geven over het te gebruiken product voor een specifieke houtsoort.

 


 Voorbehandeld hout

Naast onbehandeld hout is er ook verduurzaamd hout: hout wat voorbehandeld is. Geïmpregneerd hout is hiervan het bekendste voorbeeld. Gemodificeerd hout is een ander voorbeeld en als laatste hout wat al gegrond is dus voorzien van een laag grondverf.


Tips:

Verschillende houtsoorten reageren ook verschillend op de diverse verven, beitsen en olie. Hieronder een aantal tips en specifieke eigenschappen van hout.

 • Eiken hout bevat Looizuur en hierdoor reageert het anders op sommige stoffen. Als u bijvoorbeeld normaal staal gebruikt ipv RVS krijgt u zwarte plekken in het hout.
 • Bij harde houtsoorten zoals Azobe, Padouk, Bankirai en Abiurana wordt hetgeen u erop aanbrengt moeilijker opgenomen door het hout en kan het dus langer duren voordat het materiaal in het hout trekt of dat een dekkende laag niet goed hecht.
 • Ruw hout neemt meer materiaal op dan glad geschaafd hout.

 

Reageren is uitgeschakeld