Western red cedar 

Het naaldhout Western Red Cedar is afkomstig uit Westelijk Noord-Amerika (Canada en VS) en wordt ook wel de Reuzenlevensboom (botanische naam: Thuja plicata) genoemd. Deze boom, uit de cipresfamilie (Cupressaceae), kan een extreme leeftijd bereiken. Zo zijn er bomen bekend die ouder dan 1000 (!) jaar zijn. Ook kan de Reuzenlevensboom zo’n 80 meter hoog worden en kan het een doorsnede van 3 a 4 meter bereiken. Western Red Cedar wordt ook wel Red Cedar, Pacific Red Cedar, Canoe Cedar, Shinglewood, Arbor Vitae, Giant Arbor Vitae en Thuja genoemd. Ten onrechte wordt het hout ook wel eens Redwood of Cederhout genoemd, want dit zijn andere houtsoorten.

Deze houtsoort is het neusje van de zalm als het om gevelbekleding gaat. Red cedar heeft van nature een erg hoge duurzaamheid waardoor het een flinke tijd meegaat aan de gevel. Een bijkomend voordeel is dat deze houtsoort erg licht is, dit maakt het monteren erg gemakkelijk. 

Het western red cedar heeft een prachtige uitstraling. Het heeft een erg mooie tekening en daarnaast bevat het een mooie kleurschakering. De kleuren variëren tussen chocoladebruin en een lichtgele uitstraling. 

Bekijk het aanbod in Western red cedar!

Kenmerken:

  • Kleur: Red Cedar heeft een grote en fraaie kleurvariatie: van lichtgeel, roodbruin en chocoladebruin. 
  • Duurzaamheid: het hout is van nature erg duurzaam (duurzaamheidsklasse 2).
  • Impregneerbaarheid: het is moeilijk te impregneren, maar vanwege zijn duurzaamheid is dit ook niet nodig.
  • Gewicht: Red Cedar is erg licht (volumieke massa: 370 kg/m3).
  • Bewerken: met de hand en machinaal is Red Cedar goed te bewerken. Het gereedschap dient wel scherp te zijn.
  • Spijkers en schroeven: deze zijn eenvoudig aan te brengen, maar het is wel aan te bevelen om gegroefde spijkers te gebruiken. Voor buitenbetimmeringen adviseren wij met RVS of roestvaste spijkers en schroeven te werken. Let op! Doordat het hout zeer zacht is, dient u voorzichtig te werk te gaan. Bij schroeven gaat de schroef er sneller en gemakkelijker door dan andere houtsoorten.
  • Lijmen: Red Cedar hout valt goed te lijmen.
  • Afwerking: Red Cedar is goed te verven, maar dit is niet noodzakelijk, omdat het hout bij blootstelling aan daglicht op den duur een mooie grijze, zilverachtige kleur krijgt. Wilt u de authentieke kleur van Red Cedar behouden, dan dient u het hout te olieën. 

Toepassing

Western Red Cedar kan voor toepassingen binnen- en buitenshuis worden gebruikt. Het hout wordt veel gebruikt voor binnenbetimmeringen en plafonds maar wordt ook als gevelbekleding in de woning- en utiliteitsbouw gebruikt. Door de hoge duurzaamheid is Red Cedar ook uitermate geschikt om te gebruiken bij pergola’s, tuinhekken of als boeidelen.

Western red cedar en Western red cedar select tight knotty 

In het Western red cedar kan onderscheid worden gemaakt tussen Western red cedar Clear and better en Western select tight knotty. Het grootste verschil is de uitstraling van het hout. Western red cedar select tight knotty bevat relatief veel noesten. Dit in tegenstelling tot het Westen red cedar Clear and better. De laatstgenoemde variant bevat bijna geen noesten. Dit is de hoogste kwaliteit die te verkrijgen is bij Eppinga. Qua duurzaamheid zijn beide gelijk aan elkaar. 

Het voordeel van de variant met noesten is dat deze bijna 35% goedkoper is dan de variant met noesten. Onderstaand worden de optische verschillen verduidelijkt.

WRC Clear and better VS select tight knotty

De linkerzijde is voorzien van Western red cedar clear and better. De rechterzijde is voorzien van Western red cedar select tight knotty. 

Vergrijzingsproces red cedar

open gevelbekleding red cedar

Vragen/ Advies/ Offerte / Monsterstukje?

Vragen of advies? Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om  bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Adviesgesprek aanvragen

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

Offerte aanvragen

Bent u bezig met een verbouwing en wilt u een bepaald type hout, kunststof of plaat gebruiken, waar u nog niet heel bekend mee bent? Wilt u dit product graag eerst zien, ruiken en/of voelen? Bij Eppinga kunt u gratis een monster aanvragen. Omdat hout een natuurproduct is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de monsterstukjes. Dus enkel indicatief.

Monster aanvraag