Azobé Hardhout

Het hardhouten Azobé groeit in tropische (en in mindere mate in subtropische) West Afrika en is afkomstig van de loofboom met de botanische naam Lophira Alata. Deze boom behoort tot de Ochnacea familie en kan maximaal 50 meter hoog worden. De stammen kunnen een diameter van maximaal 1,80 meter bereiken. Er zijn vele andere namen voor Azobé in omloop. Enkele bekendere voorbeelden zijn: Bakundu, Bongossi, Ekki, Okago en Red Ironwood. Azobé is echter de meest gangbare naam. U kunt Azobé hout voor verschillende doeleinden gebruiken. In de meeste gevallen wordt het gebruikt voor zware constructies. Dit type hout moet niet alleen weer en wind doorstaan, maar moet ook grote krachten kunnen opvangen. Azobé wordt in Nederland en België niet aangevreten door paalwormen. Doordat het een duurzame houtsoort is wordt Azobé ook veel gebruikt voor fundatiepalen en regels, maar ook voor afscheiding van vlechtmatten en walbeschoeiingen wordt dit type hardhout toegepast. Tevens kan het gebruikt worden om pergola’s te maken en dient Azobé hardhout als onderliggers voor vlonders.

Bekijk het aanbod in Azobé!

Kenmerken

 • Veel gebruikt als constructiehout in de waterbouw
 • Zware houtsoort
 • Groeigebied is Tropisch West-Afrika
 • Zeer dicht hout met volumieke massa van 1050 kg/m3
 • Duuurzaamheidsklasse 2
 • Hoe dikke het Azobé hoe minder het zal kromtrekken

Toepassing

Het Azobé kan voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden. Doordat het hout zeer hard e nzwaar is is het geschikt om te gebruiken bij zware constructies. Het Azobé is ook geschikt om gebruikt te worden in de buitenlucht, het hout kan namelijk goed tegen weersinvloeden en rot niet snel weg als het met water in contact komt. Hierdoor wordt het ook veel gebruikt in het water, hierbij moet gedacht worden aan stijgers, meerpalen.   

 

Waarom Azobé bij Eppinga?

 • Wij beschikken over de grootste voorraad Azobé van Noord-Nederland: dit heeft een snelle levertijd tot gevolg.
 • Kies uit ons divers assortiment:
  • Azobé (met lengtes t/m 6 meter) in vele kopmaten.
 • Wij beschikken over een eigen zagerij: ruwe/fijn bezaagde planken kunnen wij voor u schaven. Bovendien kunnen wij u van balken, planken en latten voorzien met afwijkende kop- en lengtematen. Neem contact met ons op en informeer naar de mogelijkheden.
 • Bij ons kunt u ook terecht voor vele andere soorten hout of plaatmateriaal, bouwmaterialen en gereedschap.
 • Wij bezorgen door heel Nederland, afhalen is uiteraard ook mogelijk.
 • U komt dan in aanmerking voor een afhaalkorting en u kunt gratis een aanhangwagen lenen.

 

Vragen/ Advies/ Offerte?

Vragen of advies? Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Adviesgesprek aanvragen

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

Offerte aanvragen

Bent u bezig met een verbouwing en wilt u een bepaald type hout, kunststof of plaat gebruiken, waar u nog niet heel bekend mee bent? Wilt u dit product graag eerst zien, ruiken en/of voelen? Bij Eppinga kunt u gratis een monster aanvragen. Omdat hout een natuurproduct is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de monsterstukjes. Dus enkel indicatief.

Monster aanvraag