Het drogen van hout

Waarom hout drogen?

Het drogen van hout is voor veel toepassingen erg belangrijk. Zodra niet-gedroogd hout in dergelijke toepassingen zou worden verwerkt, vindt ongecontroleerde droging plaats. Hierdoor kan de functionaliteit en de uitstraling van de toepassing van het hout negatief worden beïnvloedt. Het is belangrijk dat het hout voor bepaalde toepassingen na het bewerken niet meer beweegt, bijvoorbeeld als de onderdelen exact in elkaar moeten passen. Het drogen is dus een essentiële bewerking voor de toepasbaarheid van het hout.

welke manieren?

Het hout kan op twee verschillende manieren gedroogd worden:

  • Air dried
  • Kiln dried

 

Air dried

Deze manier van drogen wordt gezien als een natuurlijk proces, omdat er namelijk gebruik wordt gemaakt van de buitenlucht. De boomstammen worden opgestapeld in de buitenlucht. Er zit een opening tussen de boomstammen zodat elk gedeelte van de boom bloot wordt gesteld aan de buitenlucht. Dit gebeurt vaak in een loods met openingen waardoor de luchtcirculatie niet wordt verstoord. De boomstammen zijn gedroogd voordat deze worden gefreesd. Door air drying toe te passen wordt het hout op een natuurlijke gelijkmatige manier gedroogd en wordt het ontstaan van scheuren tegengegaan. Op deze manier blijft het hout zijn kleur behouden.

Kiln dried

Op deze manier wordt het hout gedroogd met behulp van een oven. De temperatuur wordt langzaam opgevoerd tot ongeveer 80 graden Celcius. Hierdoor verdwijnt het vocht erg snel uit het hout. Dit wordt gestimuleerd door grote ventilatoren die de hitte binnen de oven laten circuleren. Hierdoor wordt het hout consistent gedroogd. In de oven zitten luchtontvochtigers. Deze halen de vochtige lucht weg uit de oven. Aan het einde van dit proces is het vochtpercentage van het hout ongeveer 6-10%. De droogsnelheid wordt geleidelijk aangestuurd zodat de buitenkant en binnenkant van grotere boomstammen hetzelfde vochtpercentage hebben. Door de hoge temperatuur worden alle insecten die het hout kunnen beschadigen uitgeschakeld.

 

Let op:

Het is verstandig om het hout te drogen tot een vochtgehalte dat overeenkomt met het vochtgehalte in de toepassing en de omgeving waarin het komt te verkeren alvorens het verwerken. Welk vochtpercentage het hout moet hebben is afhankelijk van het gebruiksdoel. Hieronder staan verschillende toepassingen met de bijbehorende vochtpercentages:

 

 

 

 

Geen reactie zo ver

  1. Sofia Geisler
    5 januari 2020 at 12:40 am

    Als er van de planken bijvoorbeeld kozijnen of meubels moeten worden gemaakt, komt het hout in een relatieve droge en warme omgeving terecht. Met name in de wintermaanden als de verwarming aan gaat zal het hout worden blootgesteld aan een warme en droge omgeving. Op dat moment zal het droogproces wederom op gang komen waarbij het hout zal gaan drogen van 20-22% houtvocht naar 14-16%. Gedurende dit proces zal het hout verder gaan krimpen en werken waarbij het hout zal gaan vervormen en kan gaan scheuren. In de droogkamers van houtdrogen.nl kunnen wij het hout kunstmatig gecontroleerd laten terugdrogen tot het gewenste houtvocht. Voor kozijnhout is dit 16-18% en voor meubelhout en vloerhout is dit 10-12%. Wij monitoren de omgevingsfactoren in de droogkamer (droogoven) zoals temperatuur, luchtsnelheid en warmte met behulp van computers en onze droogmeesters zorgen ervoor dat het kunstmatig drogen van hout gelijkelijk wordt terug gedroogd. Het drogen van hout is nu kunstmatig voltooid.