Zelf een houten vloer leggen

Zelf een houten vloer leggen

Zelf een houten vloer leggen

In dit bericht wordt er aan u uitgelegd hoe u het beste zelf een houten vloer kunt leggen, welke materialen u kunt gebruiken en welke houtsoorten geschikt zijn om als vloer te gebruiken.

Voordelen houten vloer

Een houten vloer in uw huis biedt u vele voordelen. Bij goed onderhoud met beits, lak of was gaan houten vloeren levenslang mee. Daarnaast geeft het uw huis een natuurlijke, rustige uitstraling en ademt het sfeer. Hardhouten vloeren zullen ook minder snel verkleuren en er komen minder snel sporen en krassen op. Een houten vloer isoleert uw vloer ook.

 

Benodigde materialenDeel van benodigde materialen

 • Rolmaat
 • Potlood
 • Waterpas
 • Tape
 • Ondervloer delen
 • Laminaatsnijder
 • Plinten

 

Stappen

 1. Stofzuig de gehele ruimte waar de vloer komt te liggen zodat er niks meer op de vloer ligt.
 2. Begin met het leggen van de ondervloer. Dit kan zowel met ondervloer platen als foam. Zorg dat het goed op elkaar aansluit. Als u gebruik maakt van alufoam, tape het losse foam vast aan de vloer.
 3. Begin met het leggen van de vloer. Leg het in de lengte eerst altijd even uit en zaag op het einde het vloerdeel op maat. Dit doet u door het vloerdeel om te draaien en af te tekenen. U draait het om zodat de veer dan aan het vloerdeel blijft zitten. Houdt altijd rekening met 1 a 2 cm speling rondom de gehele vloer. Hout is een natuurproduct en zal altijd blijven werken.
 4. Schuif de kopse kanten van de vloerdelen in elkaar.
 5. Schuif de vloerdelen in elkaar door hem er eerst schuin op te zetten. Laat de vloer niet gelijk lopen aan de rij ernaast. Gebruik verschillende lengtes zodat de naden niet op dezelfde plekken zitten.
 6. Leg de plinten aan bij de zijkanten.

Dan de houten vloer behandelen met olie, wax of lak?

Afhankelijk van uw wensen dient u vervolgens de vloer te behandelen om het te beschermen tegen vuil en voor een langere levensduur.

Olie: ook wel vloerolie genoemd is zeer geschikt om houten vloeren mee te behandelen.

Werkwijze: breng de olie dun aan met een doek en laat het een uur intrekken. Daarna uit boenen met een doek of polijstmachine. Bij de randen dient u dan alsnog met de hand de olie uit te boenen.

Let op: Zorg dat alle doeken, handschoenen en ander materiaal in een afgesloten zak in de container worden geplaatst. Door contact met zuurstof kunnen deze materialen uit zichzelf ontvlammen. 

 

Houten vloeren bij Eppinga hout & bouwmaterialen

Wij hebben o.a. Siberisch Lariks vloerdelen, Amerikaans Grenen vloerdelen en eikenhout.

Amerikaans Grenen/Yellow Pine vloerdelen

Amerikaans Grenen (ook wel Southern Yellow Pine genoemd) is een houtsoort afkomstig uit de Verenigde Staten. De stammen van Amerikaans Grenen zijn 30 meter lang en hierdoor zitten er geen Noesten in het hout. Dit heeft het voordeel aangezien noesten bij behandeling (zoals verven of beitsen) of veroudering er vaak uit kunnen gaan steken. Voor vloeren is dit hout dus zeer geschikt. De planken worden op multiplex geplakt wat voorkomt dat de planken krom trekken. Zo blijven ze mooi recht.

Wij importeren het hout zelf en laten de ruwe planken vervolgens thermisch modificeren. Dit betekent dat het als ware “gebakken” wordt. Zo wordt het hout nog duurzamer en krijgt het een wat donkere warmere kleur. In onze eigen zagerij worden vervolgens de ruwhouten planken geschaafd tot gladde planken in de door u gewenste afmetingen.

Voor meer informatie over Amerikaans Grenen vloerdelen, klik hier.


Siberisch Lariks vloerdelen

Siberisch Lariks Vloerdelen komen zoals de naam al zegt uit Siberië. Het komt van naaldbomen die in de kou groeien. Hierdoor is het aanzienlijk harder dan Europees naaldhout. Siberisch Lariks is licht van kleur (zeer licht geel tot geel). Daarnaast is Siberich Lariks vrijwel noestvrij. Wij importeren Siberisch Lariks rechtstreeks uit Rusland dus kunnen wij tegen scherpe tarieven leveren. Daarnaast beschikken we over een grote voorraad. Bij goed onderhoud met olie, lak en of was gaan Siberisch Lariks vloerdelen levenslang mee. Binnenshuis zullen de planken  minder snel verkleuren en door de hardheid van het hout zullen er minder snel sporen en krassen opkomen door het verschuiven van meubels of als er dingen op vallen. Daarnaast heeft het een rustige en strakke uitstraling in huis. De kleur van het hout is ook ideaal voor gebruik als parket. Bij ons krijgt u uitsluitend massief Siberisch lariks vloerdelen. Deze zijn zeer sterk en zullen niet krom trekken omdat ze sterk zijn.

Voor meer informatie over Siberisch Lariks vloerdelen, klik hier.


Eikenhout vloerdelen

Eiken kan voor ontzettend veel toepassingen worden gebruikt, zo ook vloerdelen. Eikenhout heeft als voordeel dat makkelijk met de hand of machinaal te bewerken is. De kleur is geelbruin tot donkerbruin. Het hout kan worden gebeitst, gerookt of gelakt wat de duurzaamheid sterkt verbeterd. De eikenvloerdelen worden op multiplex geplakt wat voorkomt dat de krom trekken.

Voor meer informatie over Eikenhout, klik hier.


Ons deskundig personeel kan u tips geven over houten vloeren, het aanleggen en het onderhoud! Wij zijn gevestigd in Drachten aan de A7 en dus zijn we makkelijk bereikbaar met de auto. U kunt hier in onze loods met de auto naar binnen rijden en een gratis aanhangwagen lenen om het gekochte hout te vervoeren. U komt dan zelfs in aanmerking voor de afhaalkorting die kan oplopen tot wel 5o euro! Daarnaast kunnen we de door u bestelde producten bij u thuis afleveren.

In onze loods beschikken we over een eigen zagerij, dus kunnen de vloer op de door u gewenste lengte zagen. Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden of vraag een gratis offerte aan.

Offerte voor een houten vloer op maat?

Wilt u zelf een houten vloer leggen? Vul onderstaand formulier in en wij maken voor u vrijblijvend een offerte op maat. Geef duidelijk de gewenste afmetingen aan bij opmerkingen.

[gravityform id=”1″ title=”true” description=”true”]
Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.