Hoe maakt u zelf een vlonder?

vlonderplanken leggen

Hoe maakt u zelf een vlonder

Eppinga hout en bouwmaterialen verkoopt regelmatig complete vlonders. Vaak wordt aan de balie gevraagd hoe je eigenlijk een vlonder moet maken en welk materiaal er eigenlijk nodig is om een vlonder in elkaar te zetten. Op deze pagina wordt duidelijk hoe je een vlonder kan maken. Om het gemakkelijk en overzichtelijk te maken is deze pagina opgedeeld in 3 fasen.

 

Fase 1. Het plaatsen van pikketen.

In fase 1 wordt duidelijk hoe u moet beginnen met het maken van uw houten vlonder. Om te beginnen heeft u gereedschappen en materialen nodig. Wat u nodig heeft wordt hieronder vermeld.

Benodigheden:
* Grondboor
* Hardhouten pikketen
* Houten sleg
* Meetlint
* Spandraad
* Waterpas

Om te beginnen moet u de vlonder uitzetten, u begint daarom met de eerste en de laatste paal. Door middel van de grondboor kunt u ruimte maken om de hardhouten pikketen te plaatsen. Voor het inslaan van de pikket kunt u de houten sleg gebruiken.Vervolgens spand u met het spandraad  een lijn om vervolgens een rechte lijn te creëeren. Dit is handig om de tussen liggende pikketen te plaatsen. De pikketen dienen om de 100cm geplaatst te worden hiervoor kunt u het meetlint gebruiken. Zie figuur 1: pikketen plaatsen. Om ervoor te zorgen dat elke pikket even hoog komt kunt u gebruik maken van een waterpas. De waterpas legt u op de pikketen en de waterpas geeft dan aan welke paal verder de grond in moet of niet.

foto 1

Figuur 1. Pikketen plaatsen.


Fase 2: Het plaatsen van de onderliggers.

In fase 1 heeft u de pikketen geplaatst. Vervolgens dienen de onderliggers als vlonderplank dragers. Om fase 2 te voldoen heeft u het volgende nodig.

Benodigheden:
* Slotbouten 8*120mm
* Carrosserieringen M8 verzinkt
* Moeren M8
* Boormachine met Spiraalboor 8.0 x 165
* Hamer
* Ringsleutel maat 13
* Handzaag
* Azobé balken 50x100mm

In fase 2 plaatst u de onderliggers. Deze monteert u aan de geplaatste pikketen vast. Zie figuur 2. Onderliggers plaatsen. Door middel van uw boormachine met Spiraalboor 8.0 x 165 boort u een gat door de azobé balk en door de pikket heen. Vervolgens drukt u de Slotbout 8*120mm door de Azobé balk en de pikket. Met een hamer slaat u de slotbout diep in de  balk. Aan de andere zijde plaatst u om de slotbout de carrosseriering M8 verzinkt met daarna de M8 moeren. U draaid vervolgens de moer met ringsleutel maat 13 goed stevig vast waarna de onderliggers vast komen te zitten aan de pikketen. Indien de balken te lang zijn kunt u met de handzaag het restand afzagen.  Ook kunt u de onderliggers op maat laten zagen bij Eppigna hout en bouwmaterialen. De onderliggers dienen om de 50cm geplaatst te worden.

foto 2

Figuur 2. Onderliggers plaatsen.


Fase 3: Het plaatsen van de vlonderplanken.

In fase 2 heeft u de onderliggers aan de pikketen bevestigd. In fase 3 worden de vlonderplanken geplaatst. Om fase 3 te doorstaan heeft u het volgende nodig.

Benodigheden:
* Meetlint
* RVS vlonderschroeven 5.0x60mm inclusief torx bit
* Accuboormachine
* Handzaag

In fase 3 monteert u de vlonderplanken op de onderliggers. De vlonderplanken worden haakt op onderliggers geplaatst. Tussen de vlonderplanken wordt er een marge aangehouden van 10mm. In figuur 3: Vlonderplanken plaatsen, is te zien wat hiermee wordt bedoeld. Deze marge is noodzakelijk omdat het hout ten alle tijden gaat werken. Door deze marge geeft u het hout de ruimte om te werken. Ook is deze afstand noodzakelijk zodat het water weg kan lopen. De marge van 10mm kunt u met het meetlint nameten. Met de RVS vlonderschroeven 5.0x60mm kunt u de vlonderplanken aan de onderliggers vast schroeven. Wij gaan ervan uit dat u plusminus 23 schroeven gebruikt per vierkante meter. Met de Accuboormachine draaid u de vlonderschroeven in de vlonderplanken, voorboren is niet nodig! Indien de vlonderplanken te lang zijn kunt u met de handzaag de vlonderplanken op maat zagen. Eppinga hout en bouwmaterialen is ook altijd bereid om uw vlonderplanken op maat te zagen. Wij zagen de planken zowel in de breedte als in de lengte.

foto 3

Figuur 3. Vlonderplanken plaatsen.

Mocht u interesse hebben gekregen in een vlonder, dan kunt u bij Eppinga hout en bouwmaterialen terecht. Eppinga hout en bouwmaterialen heeft alle producten die nodig zijn om een vlonder te plaatsen op voorraad liggen. In de webshop kunt u zich oriënteren op de producten die wij aanbieden, indien u een offerte wenst kunt u hier klikken.

Manbarklak vlonderplank 19cm