Zelf een overkapping maken

overkapping maken

Zelf een overkapping maken

U wilt zelf een overkapping maken in de tuin? Op deze pagina leggen wij stap voor stap uit wat u moet doen en welke materialen u hiervoor kan gebruiken.

In ons voorbeeld gaan we uit van de volgende afmeting: 5,90m breed en x 2,75m. Uiteraard kan u zelf kiezen voor een afwijkende maat. Per 3 meter breedte raden wij aan een paal te plaatsen.

Let op: u dient zelf de hoeveelheden + afmetingen per product aan ons door te geven

De keuze qua houtsoort die u maakt is afhankelijk van uw wensen wat uiterlijk betreft en het budget wat u ervoor heeft. Azobé is bijvoorbeeld een duurdere houtsoort maar heeft ook een zeer hoge duurzaamheid, dit zorgt ervoor dat de schuur langer goed blijft. Als u de schuur wilt verven kunt u ook bijvoorbeeld Rabatdelen gebruiken voor de wanden.

Klik op de foto’s voor een volledige weergave


Stap 1: Fundament van de overkapping:Overkapping-betonpoeren-1

Bepaal allereerst de afmeting van uw schuur en stel touwtjes waterpas in de gewenste afmetingen. Zoals op de afbeelding te zien is gaan wij uit van 6 palen. Er moeten dus ook 6 betonpoeren de grond in voor het fundament. Wij gebruiken hiervoor de betonpoeren van 15 x 15 cm en 60 cm lang.

Graaf de gaten ruim uit (60-70 cm) plaats de palen in de gaten en stel ze waterpas dmv de draden.

Onder de palen kan je kiezen voor wit zand, een stoeptegel of snelbeton. Dat laatste heeft de voorkeur aangezien het meer stevigheid geeft. Uiteraard kan u in plaats van 6 palen ook kiezen voor een betonnen vloer of voor een fundament over de gehele lengte van de schuur.


Stap 2: Het geraamte makenOverkapping palen

Plaats nu de palen op de betonpoeren u kunt hiervoor de volgende palen gebruiken:

Lariks Douglas 15 x 15 cm

Lariks Douglas 12 x12 cm

Voor de liggers kan u dezelfde palen gebruiken maar ook dunnere afhankelijk van het dak wat u erop gaat plaatsen. Bij veel gewicht zoals dakpannen is het raadzaam ook een stevige constructie te maken gaat u er golfplaten op plaatsen dan kan u ook met een minder dikke constructie uit de voeten.


Stap 3: De dakconstructie Overkapping-schoren-3

Ter vesteviging van de liggende balken dient u Schoren aan te brengen. Dit zijn de schuine balken die de paal met de ligger verbindt. De schoren plaatst u in een hoek van 45 graden. In zowel de paal als ligger maakt u een inkeping waarin de schoor valt. afhankelijk van het type dak dat u erop wilt hebben kunt u nu de constructie voor het dak erop zetten. Denk eraan dat u het dak licht laat aflopen als u kiest voor een plat dak zodat het water naar 1 kant loopt.


Stap 4 De wanden plaatsenOverkapping - klaar-4

Met de wanden heeft u veel keus: U kan kiezen voor 1 of meerdere open wanden afhankelijk van de bestemming en de locatie van uw houten overkapping. U kan ervoor kiezen de wanden te Potdekselen, Rabatdelen te gebruiken of een andere vorm van Houten Gevelbekleding. Wilt u de wanden een houtlook geven raden wij u aan Lariks douglas hout te gebruiken in dit direct te behandelen met Woca olie. Dit is een zeer sterke coating die zowel zonlincht als vocht tegenhoudt en zo het hout behoedt voor schimmels en vergrijzing.

Voor de vloer kunt u kiezen voor Vlonderplanken of beton of tegels.


Referenties

 

Reken voorbeeld

Stel u wilt een overkapping bouwen van 5 meter breed en 3 meter lang, dan kan het vaak lastig zijn om te weten wat u allemaal nodig heeft. Daarom geven wij hier een reken voorbeeld waarin u kunt zien welk materiaal u nodig heeft, wat de kosten daar van zijn en waar u het moet plaatsen. In dit voorbeeld gebruiken we Lariks Douglas hout, u kunt ook andere hout soorten gebruiken zoals  Geimpregneerd Grenen. *U dient zelf de hoeveelheden + afmetingen per product aan ons door te geven.

Downloadlink: Benodigdheden-overkapping

 


Verantwoordelijk

Wij bekijken graag met u bouwtekeningen om in overleg tot een offerte te komen. Eppinga is een groothandel en heeft geen opgeleide bouwmeesters in dienst, hierdoor is Eppinga niet verantwoordelijk voor eventuele foute constructies. Daarom adviseren wij om offertes en constructies nog eens door te nemen met een bouwmeester.


Offerte voor uw overkapping op maat?

Vraag hier uw offerte aan!

*Geef duidelijk aan in het bericht welke hoeveelheden + afmetingen u per product wenst en welke houtsoort uw voorkeur heeft.*