Vlonderplank

U bent op zoek naar een nieuwe vlonder? En u wilt daarvoor vlonderplanken gebruiken? Dan bent u bij Eppinga aan het juiste adres. Met vlonderplanken, ook wel vlonderdelen, vlonderhout, terrasplanken of loopdekdelen genoemd, kunt u op een mooie manier uw eigen terras bedekken. Eppinga hout & bouwmaterialen heeft een groot assortiment vlonderhout en levert deze door heel Nederland. Op deze pagina leggen wij uit hoe u een vlonder bevestigd. Wij beschikken over hardhouten vlonderplanken van Mukulungu en Bankirai, maar ook over vlonderplanken van Lariks/Douglas, Siberisch Lariks en geïmpregneerd Grenen. Daarnaast kunnen wij ook composiet vlonderplanken leveren, vraag hiervoor een offerte aan. Kijk nadat u uw vlonderhout heeft uitgekozen ook bij onze onderliggers en hoekprofielen.

Bekijk het aanbod

Hoe maakt u zelf een vlonder?

Eppinga hout en bouwmaterialen verkoopt regelmatig complete vlonders. Vaak wordt aan de balie gevraagd hoe je eigenlijk een vlonder moet maken en welk materiaal er eigenlijk nodig is om een vlonder in elkaar te zetten. Op deze pagina wordt duidelijk hoe je een vlonder kan maken. Om het gemakkelijk en overzichtelijk te maken is deze pagina opgedeeld in 3 fasen.

Fase 1. Het plaatsen van piketpalen.
In fase 1 wordt duidelijk hoe u moet beginnen met het maken van uw houten vlonder. Om te beginnen heeft u gereedschappen en materialen nodig. Wat u nodig heeft wordt hieronder vermeld.

Benodigheden:

Om te beginnen moet u de vlonder uitzetten, u begint daarom met de eerste en de laatste paal. Door middel van de grondboor kunt u ruimte maken om de hardhouten piketpalen te plaatsen. Voor het inslaan van de piketpaal kunt u de houten sleg gebruiken. Vervolgens spant u met het spandraad  een lijn om vervolgens een rechte lijn te creëren. Dit is handig om de tussenliggende piketpalen te plaatsen. De piketpalen dienen om de 100cm geplaatst te worden hiervoor kunt u het meetlint gebruiken. Om ervoor te zorgen dat elke piketpaal even hoog komt kunt u gebruik maken van een waterpas. De waterpas legt u op de piketpalen en de waterpas geeft dan aan welke paal verder de grond in moet of niet.

Fase 2: Het plaatsen van de onderliggers.
In fase 1 heeft u de piketpalen geplaatst. Vervolgens dienen de onderliggers als vlonderplank dragers. Om fase 2 te voldoen heeft u het volgende nodig:

Benodigheden:

In fase 2 plaatst u de onderliggers. Deze monteert u aan de geplaatste piketpalen vast. Zie figuur 2. Onderliggers plaatsen. Door middel van uw boormachine met Spiraalboor 8.0 x 165 boort u een gat door de azobé balk en door de piket heen. Vervolgens drukt u de Slotbout 8*120mm door de Azobé balk en de piket. Met een hamer slaat u de slotbout diep in de  balk. Aan de andere zijde plaatst u om de slotbout de carrosseriering M8 verzinkt met daarna de M8 moeren. U draait vervolgens de moer met ringsleutel maat 13 goed stevig vast waarna de onderliggers vast komen te zitten aan de piketpalen. Indien de balken te lang zijn kunt u met de handzaag het restant afzagen.  Ook kunt u de onderliggers op maat laten zagen bij Eppinga hout en bouwmaterialen. De onderliggers dienen om de 50cm geplaatst te worden.

Fase 3: Het plaatsen van de vlonderplanken.

In fase 2 heeft u de onderliggers aan de piketpalen bevestigd. In fase 3 worden de vlonderplanken geplaatst. Om fase 3 te doorstaan heeft u het volgende nodig:

Benodigheden:

In fase 3 monteert u de vlonderplanken op de onderliggers. De vlonderplanken worden haakt op onderliggers geplaatst. Tussen de vlonderplanken wordt er een marge aangehouden van 10mm. In figuur 3: Vlonderplanken plaatsen, is te zien wat hiermee wordt bedoeld. Deze marge is noodzakelijk omdat het hout altijd war gaat werken. Door deze marge geeft u het hout de ruimte om te werken. Ook is deze afstand noodzakelijk zodat het water weg kan lopen. De marge van 10mm kunt u met het meetlint nameten. Met de RVS vlonderschroeven 5.0x60mm kunt u de vlonderplanken aan de onderliggers vast schroeven. Wij gaan ervan uit dat u plusminus 23 schroeven gebruikt per vierkante meter. Met de Accuboormachine draait u de vlonderschroeven in de vlonderplanken, voorboren is niet nodig! Indien de vlonderplanken te lang zijn kunt u met de handzaag de vlonderplanken op maat zagen. Eppinga hout en bouwmaterialen is ook altijd bereid om uw vlonderplanken op maat te zagen. Wij zagen de planken zowel in de breedte als in de lengte.

Vragen/ Advies/ Offerte?

Vragen of advies? Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Adviesgesprek aanvragen

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

Offerte aanvragen

Bent u bezig met een verbouwing en wilt u een bepaald type hout, kunststof of plaat gebruiken, waar u nog niet heel bekend mee bent? Wilt u dit product graag eerst zien, ruiken en/of voelen? Bij Eppinga kunt u gratis een monster aanvragen. Omdat hout een natuurproduct is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de monsterstukjes. Dus enkel indicatief. Eppinga kan u voorzien van een monsterstukje mits de houtsoort voorradig is.

Monster aanvraag