Scheidingswand Maken

Scheidingswand maken

Zelf een scheidingswand maken

Wilt u zelf een tussenwand of een scheidingswand maken? Het plaatsen van een scheidingswand is voor de gemiddelde doe-het-zelver een eenvoudige klus. In dit artikel vindt u een aantal praktische tips en handige weetjes waardoor u zelf gemakkelijk en snel een stevige scheidingswand kan maken.

Ook voor het plaatsen van een tussenwand geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. We bekijken daarom eerst welke materialen we nodig hebben. De meeste scheidingswanden bestaan uit een houten frame en wandbekleding. In vele gevallen zult u ook de scheidingswand willen isoleren met glas- of steenwol. Dit zorgt behalve voor een goede thermische isolatie ook voor een prima geluidsisolatie. Tevens zal de wand vaak een deur bevatten, waardoor u ook een deurkozijn nodig heeft. De meest standaard wanden kunt u bekleden met gipsplaten. Maar wanneer u ook objecten aan de wand wilt hangen, zult u moeten zorgen voor een betere houvast voor schroeven. Combineer de gipsplaten dan met MFP watervaste platen (sandwichconstructie).

 

In deze voorbeeldklus gaan we een scheidingswand maken met de volgende kenmerken:

 • de wand bevat een deur,
 • de wand dient geïsoleerd te zijn,
 • de wandbekleding bestaat uit MFP platen en gipsplaten.

Welke materialen en maten gebruiken?

Scheidingswand maken
Figuur 1: Bovenaanzicht Wand

*Voor de Steenwol Isolatie 75x600mm, kan ook de Steenwol 70x600mm worden gebruikt. Het houten frame, ook wel rachelwerk genoemd, geldt als het fundament van de scheidingswand. Hiervoor worden vaak balken van Vurenhout gebruikt. De dikte van de te gebruiken balken is afhankelijk van de dikte van het deurkozijn en de te gebruiken MPF platen en gipsplaten. We willen immers dat de wand en het deurkozijn even dik zijn. In ons voorbeeld gebruiken wij een deurkozijn met een dikte van 115mm. Aangezien onze wand aan beide kanten bekleed zal worden met MFP platen en gipsplaten komen we op de volgende producten uit:

 • Vuren Balk geschaafd met als dikte: 71mm.
 • MFP watervaste platen met als dikte: 10mm. Aan beide kanten 1 laag: 20mm in totaal.
 • Gipsplaten met als dikte: 12,5mm. Aan beide kanten 1 laag: 25mm in totaal.

 

In totaal zal de scheidingswand dan een dikte van 116mm hebben. Dit komt voldoende overeen met het deurkozijn. Hoeveel vuren balken hebben we in totaal nodig? De balken worden horizontaal (liggers) en verticaal (staanders) gebruikt. Bij berekening van het benodigd aantal meters balken kan van het volgende worden uitgegaan:

 • horizontaal:
  • tegen het plafond in de totale lengte van de wand
  • over de vloer: aan beide kanten van het (later te plaatsen) deurkozijn
  • als dwarsligger boven op het deurkozijn
 • verticaal, tussen de liggers:
  • tegen de uiteinden van de wand
  • tegen beide kanten van het (later te plaatsen) deurkozijn
  • verder om de 60cm (van hart op hart)

 

Hoeveel gipsplaten en MFP platen we nodig hebben, hangt samen met het totale te bekleden oppervlak van de wand (beide kanten uiteraard). De isolatieplaten van Rockwool 210 70x600x1200mm zijn vanwege de breedte- en dikte uitermate geschikt om tussen de balken te plaatsen. De hoeveelheid benodigde isolatieplaten hangt samen met het aantal te isoleren m2.

Tip: het is beter om te ruim te bestellen dan te krap. Ongebruikte materialen in originele staat kunt u op vertoon van de bon binnen 14 werkdagen retourneren.

Benodigdheden Scheidingswand

In onze voorbeeldwand zijn de volgende producten gebruikt:

 

Wij hebben het volgende gereedschap en bevestigingsmateriaal gebruikt:

 • Zaag
 • Boormachine
 • Isolatiemes (voor steenwol)
 • Stanleymes (voor gipsplaten)
 • Werktafel, optie: maak met 2 schragen een verhoging. Dit is zowel handig voor de isolatie als de gipsplaten.
 • Waterpas
 • Spaanplaatschroeven en gipsplaatschroeven
 • Montagekit voor de plinten

 

Scheidingswand Bouwen

Scheidingwand houten frame
Figuur 2: Het Houten Frame

Houten Frame

Stap 1: Maak een schets van het houten frame (zie figuur 2).
Stap 2: Zaag de balken op maat.
Stap 3: Schroef de liggers met de brede kant tegen het plafond en de vloer. Controleer of de liggers recht onder elkaar zitten met behulp van een schietlood.
Stap 4: Plaats de buitenste staanders tussen de liggers met de brede kant tegen de wand. Monteer deze aan de liggers met schuine schroeven.
Stap 5: Plaats vervolgens de staanders op de plekken waartussen het deurkozijn komt. Controleer of deze waterpas staan. Bevestig de staanders aan de liggers met schuine schroeven. Pas op dat de staanders niet verschuiven tijdens het schroeven.
Stap 6: Plaats het deurkozijn tussen de twee staanders. Zorg dat aan beide kanten van de staander evenveel mm aan kozijn uitsteekt: ongeveer de dikte van de wandbekleding. Schroef de staanders vervolgens aan het kozijn vast en niet andersom zodat de schroeven niet in het zicht komen.
Stap 7: Plaats de dwarsligger op het deurkozijn en schroef deze aan het kozijn vast.
Stap 8: Teken op de liggers waar de overige staanders bevestigd moeten worden. Plaats en bevestig de staanders 1-voor-1 aan de liggers met schuine schroeven. Controleer elke keer of de staander waterpas staat.

Wandbekleding, MFP platen

Scheidingwand Steenwol
Figuur 3: Steenwol tussen het Houten Frame

Stap 9: Zaag de MFP platen op maat.
Stap 10: Bevestig de MFP platen met schroeven aan 1 kant van het houten frame.
Stap 11: Optioneel: dit is het ideale moment om eventuele elektraleidingen te plaatsen.
Stap 12: Plaats de glas- of steenwol platen tussen de houten balken. Bekijk voor isolatietips onze pagina over wandisolatie.
Stap 13: Bevestig vervolgens de MFP platen aan de andere kant van het houten frame.

Wandbekleding, Gipsplaten

Stap 14: Snij en breek de gipsplaten op maat.
Stap 15: Bevestig de gipsplaten op de MFP platen met schroeven. Let op dat u de schroeven niet door de gipsplaat heen schroeft.
Stap 16: Werk de randen af: Plaats koplatten op de rand tussen de wand en het deurkozijn en plaats de plinten op vloerhoogte tegen de scheidingswand. Bevestig de koplatten en plinten met montagekit.

Wat kan Eppinga nog meer voor u doen?

Behalve dat wij u voorzien van handige tips kunnen we u ook alle producten leveren. Ook als u het net even anders wilt dan in ons voorbeeld. Wij beschikken over Vuren balken en SLS in vele kopmaten. Tevens kunnen wij afwijkende kopmaten leveren dankzij onze eigen zagerij! Daarnaast kunt u kiezen uit andere soorten plaatmateriaal, isolatiemateriaal of kozijnhout. Wij bezorgen uw bestelling graag bij u thuis. Uiteraard kunt u uw bestelling ook zelf ophalen. In vele gevallen komt u dan in aanmerking voor onze afhaalkorting.

Wij kunnen u dus het totaalpakket voor een scheidingswand aanbieden. Nieuwsgierig?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

*Geef duidelijk aan in het bericht welke hoeveelheden + afmetingen u per product wenst en welke houtsoort uw voorkeur heeft.*