Gemodificeerd hout: Duurzaam en betaalbaar

Naast Impregneren kan hout ook verduurzaamd worden door het (thermisch) te modificeren. Op deze pagina leggen wij uit de wat de voordelen voor u zijn en wat wij aan kunnen bieden.

Modificeren is het veranderen van de eigenschappen van een materiaal door het toevoegen van één of meer andere stoffen.

Hout kan op 2 manieren gemodificeerd worden: Chemisch en Thermisch. Wij gaan alleen in op het Thermisch modificeren omdat dit de meest voorkomende manier is. De voornaamste reden om hout te behandelen op deze wijze is dat het hout hierdoor verbeterde karaktereigenschappen krijgt: Het hout is harder, duurzamer, minder vochtig en wordt dus minder snel aangetast door weersinvloeden en ongedierte.Het enige nadeel van het modificeren is dat het hout haar buigkracht verliest.

Het proces van Thermisch Modificeren: Het hout wordt onder druk in een ketel geplaatst en onder een temperatuur van rond de 200 graden verhit. Hierdoor verandert de chemische structuur van het hout. Tijdens dit proces worden er geen chemische stoffen toegevoegd het is dus ook een verantwoorde manier van hout verduurzaming..

Toepassingen

Het modificeren wordt met name toegepast op zachthout zoals Grenen en Vuren. Dat hout is van nature duurzaamheidsklasse 4 of 5 maar hierdoor wordt het duurzaamheidsklasse 2. Hierdoor wordt de levensduur bij onbehandelde toepassingen verlengd van 5-10 jaar naar 15-25 jaar.

Betaalbaar

Het hout heeft dus de duurzaamheid van bepaalde hardhoutsoorten maar de prijs is daar niet naar! Doordat het gemaakt wordt van het goedkopere vuren of grenenhout blijft de prijs lager dan bijvoorbeeld Western Red Cedar of Meranti.

Verantwoord Hout

Southern-Yellow-Pine-Channelsiding-21x180mm

Amerikaans Grenen Rabat

Het gemodificeerde hout wat wij verkopen is ofwel grenen of vuren wat wij importeren uit Scandinavië of het is Amerikaans Grenen afkomstig uit het zuiden van de VS.

Assortiment Gemodificeerd Hout:

Wij hebben meerdere houtsoorten beschikbaar die we laten modificeren. De meest voorkomende toepassingen zijn:

Houten Gevelbekleding:

Voor toepassingen buiten hebben wij: Zweeds Rabat, Rabatdelen, Channelsiding. Open Gevelbekleding. Voor meer informatie hierover gaat u naar de pagina: Houten Gevelbekleding 

Vloeren

Southern Yellow Pine ofwel Amerikaans Grenen vloeren. We laten dan de ruwe planken tot lamelparket maken waardoor de planken niet meer gaan kieren. Voor meer informatie kijk op de pagina: Amerikaans Grenen Vloeren

 

Reageren is uitgeschakeld