Spouwmuurisolatie

Een goede spouwmuurisolatie is goed voor uw wooncomfort en uw portemonnee. Met het juiste isolatiemateriaal heeft u meer controle over de temperatuur in uw woning en zult u minder hoeven te stoken of koelen: met een lagere energierekening al resultaat. Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 hebben vaak geen (goede) spouwmuurisolatie. Na-isoleren is in de meeste gevallen een verstandige rendabele keuze. Dit is echter een lastige klus en kan daarom beter aan een professionele partij over gelaten worden.

Een goede spouwmuurisolatie bij nieuwbouw (of een zeer grondige verbouw) is ook zelf te realiseren. Eppinga hout & bouwmaterialen helpt u daarbij met geschikt isolatiemateriaal, bijbehorend bevestigingsmateriaal & gereedschap en een aantal handige tips.

Spouwmuur isoleren bij nieuwbouw

Bij nieuwbouw kunt u eenvoudig het isolatiemateriaal bevestigen op de binnenmuur. Dit kan afhankelijk van het product met een lijm en/of met spouwhaken. Met de haken verbindt u eveneens de buitenmuur met de binnenmuur. Zorg voor een goede spouwventilatie, zodat vocht zich niet op kan hopen in de spouw.

Er zijn diverse soorten isolatiemateriaal waaruit u kunt kiezen om uw spouwmuur te isoleren. Veelal wordt gekozen voor isolatieplaten van steenwol of kunststofschuim (PIR-isolatie, EPS-isolatie). Let bij de montage wel op dat u geen naden of kieren tussen de isolatieplaten laat: kou en warmte vinden hierlangs alsnog hun weg. Eppinga heeft voor u een kort overzicht gemaakt van de voor- en nadelen van elke optie.

Steenwol

Isoleren met steenwol heeft als bijkomend voordeel dat het ook geluid goed weet te isoleren. Daarnaast scoort steenwol erg hoog als het gaat om brand(weer)baarheid en is het aantrekkelijk geprijsd. Wanneer u kiest voor steenwol adviseren wij de watervaste isolatieplaten van Rockfit te gebruiken. De niet watervaste platen van steenwol zullen namelijk gaan inzakken wanneer deze nat worden. Bij de montage van steenwol isolatieplaten dient u uzelf goed tegen vrijkomend stof te beschermen met een veiligheidsbril, mondkapje en handschoenen. Isolatieplaten van steenwol hebben geen profiel en wat de kans op kieren en naden tussen de platen vergroot.

PIR isolatieplaten

Spouwisolatie met PIR isolatieplaten heeft vaak de hoogste thermische isolatie als gevolg. Tevens zijn isolatieplaten van PIR dunner dan platen van ander materiaal, deze zijn voorzien van een profiel en zijn goed te lijmen. Hierdoor zijn PIR-platen eenvoudig te bevestigen en is de kans op naden tussen de platen nihil. PIR-isolatie is prijziger dan steenwol en EPS.

Isoleren met EPS

EPS of Tempex isolatie scoort op het gebied van thermische isolatie even goed als steenwol. De isolatieplaten zijn licht, sterk en beschikken over een profiel. Ze zijn daarom gemakkelijk te bevestigen zonder kans op kieren of naden. EPS is goedkoper dan PIR, maar heeft ook een lagere thermische isolatiewaarde.

Voordelen spouwmuurisolatie

Een goede isolatie van de spouwmuur heeft enkele grote voordelen:

  • minder koelen in de zomer.
  • minder verwarmen in de winter.
  • een lagere energierekening.
  • een hoger wooncomfort.

Vragen/ Advies/ Offerte?

Vragen of advies? Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Adviesgesprek aanvragen

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.

Offerte aanvragen

Bent u bezig met een verbouwing en wilt u een bepaald type hout, kunststof of plaat gebruiken, waar u nog niet heel bekend mee bent? Wilt u dit product graag eerst zien, ruiken en/of voelen? Bij Eppinga kunt u gratis een monster aanvragen. Omdat hout een natuurproduct is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de monsterstukjes. Dus enkel indicatief. Eppinga kan u voorzien van een monsterstukje mits de houtsoort voorradig is.

Monster aanvraag

Geef een reactie