Western Red Cedar

Western Red Cedar boom

Thuja plicata

Het naaldhout Western Red Cedar is afkomstig uit Westelijk Noord Amerika (Canada en VS) en wordt ook wel de Reuzenlevensboom (botanische naam: Thuja plicata) genoemd. Deze boom, uit de cipresfamilie (Cupressaceae), kan een extreme leeftijd bereiken. Zo zijn er bomen bekend die ouder dan 1000 (!) jaar zijn. Ook kan de Reuzenlevensboom zo’n 80 meter hoog worden en kan het een doorsnede van 3 a 4 meter bereiken. Western Red Cedar wordt ook wel Red Cedar, Pacific Red Cedar, Canoe Cedar, Shinglewood, Arbor Vitae, Giant Arbor Vitae en Thuja genoemd. Ten onrechte wordt het hout ook wel eens Redwood of Cederhout genoemd, maar dit zijn andere houtsoorten.

BEKIJK ONS ASSORTIMENT WESTERN RED CEDAR HOUT


Maatwerk geschaafd Wester Red Cedar

Eppinga beschikt over een eigen zagerij en kan dus al uw Red Cedar voor u op maat maken. Dus heeft u hout nodig voor gevelbekleding, boeidelen of andere toepassingen: de mogelijkheden zijn oneindig! Vraag direct een offerte aan!

Eigenschappen 

Western Red Cedar hout heeft een aantal typische eigenschappen:

 • Kleur: Red Cedar heeft een grote en fraaie kleurvariatie: van lichtgeel tot roodbruin.
 • Duurzaamheid: het hout is van nature erg duurzaam (duurzaamheidsklasse 2).
 • Impregneerbaarheid: het is moeilijk te impregneren, maar vanwege zijn duurzaamheid is dit ook niet nodig.
 • Gewicht: Red Cedar is erg licht (volumieke massa: 370 kg/m3).
 • Bewerken: met de hand en machinaal is Red Cedar goed te bewerken. Het gereedschap dient wel scherp te zijn.
 • Spijkers en schroeven: deze zijn eenvoudig aan te brengen, maar het is wel aan te bevelen om gegroefde spijkers te gebruiken. Voor buitenbetimmeringen adviseren wij met RVS of roestvaste spijkers en schroeven te werken. Let op! Doordat het hout zeer zacht is, dient u voorzichtig te werk te gaan. Bij schroeven gaat de schroef er sneller gemakkelijker door dan andere houtsoorten.
 • Lijmen: Red Cedar hout valt goed te lijmen.
 • Afwerking: Red Cedar is goed te verven, maar dit is niet noodzakelijk, omdat het hout bij blootstelling aan daglicht op den duur een mooie grijze, zilverachtige kleur krijgt. Wilt u de authentieke kleur van Red Cedar behouden, dan dient u het hout te olieën. 

Toepassingen

Western Red Cedar kan voor toepassingen binnen- en buitenshuis worden gebruikt. Het hout wordt veel gebruikt voor binnenbetimmeringen en plafonds maar wordt ook als gevelbekleding in de woning- en utiliteitsbouw gebruikt. Door de hoge duurzaamheid is Red Cedar ook uitermate geschikt om te gebruiken bij pergola’s, tuinhekken of als boeidelen.

Western Red Cedar bij Eppinga

Western Red Cedar hout profiel

Rustige lijntekening

Western Red Cedar hout bij Eppinga hout & bouwmaterialen heeft de kwaliteitsklasse No. 2 Clear and Better. Het hout van deze klasse is vrijwel foutloos hout en heeft een rustige lijntekening (zie afbeelding). No. 2 Clear and Better is de hoogste kwaliteitsklasse die in Nederland is te verkrijgen. Eppinga beschikt over diverse maten onbehandelde planken en balken, die wij in onze zagerij naar uw wensen kunnen zagen en schaven. Ook hebben wij gegronde boeidelen en meerdere soorten gevelbekleding van Western Red Cedar op voorraad.

Western Red Cedar prijs 

Hieronder ziet u een overzicht van de prijzen van de producten.

Product Vanaf € (incl. BTW) Prijs indicatie m² (incl. BTW)
Gevelbekleding €18 €77
Boeidelen €61 €56
Rabatdelen €21 €90
Planken ruw €17 €64
Zweeds Rabat €49 €63
*Geschatte prijs op basis van de afmeting

Ons assortiment

 • Western Red Cedar Gevelbekleding
 • Western Red Cedar Boeidelen
 • Western Red Cedar Rabatdelen
 • Western Red Cedar Planken ruw
 • Western Red Cedar Zweeds Rabat
red cedar rabat

Gevelbekleding

Western Red Cedar Ruw

Planken

Western Red Cedar boeideel gegrond

Boeidelen (gegrond)

Western Red Cedar balk ruw 105x310mm

Balken

GA NAAR OVERZICHT HOUTSOORTEN

Bekijk ook eens:

SOUTHERN YELLOW PINE

RABATDELEN