Schutting plaatsen

Grenen schuttingplank geïmpregneerd 17x140mm

Schutting plaatsen

U wilt een schutting plaatsen? Eppinga helpt u op weg met een aantal tips en een selectie van ons assortiment zodat u alles in 1 overzicht heeft.

Voordat u aan de slag gaat bepaalt u de afmetingen van uw schutting. U kan ervoor kiezen om kant en klare schutting delen te plaatsen of zelf een schutting uit losse planken te maken. Het voordeel van zelf een schutting maken is dat u flexibel bent in de afmetingen van uw schutting en het is vaak ook aanzienlijk voordeliger. In dit bericht leggen wij u ook uit hoe de benodigde aantallen kunt berekenen. 

Benodigde aantallen berekenen

 • Bij grondpalen adviseren wij deze om de 50-70cm te plaatsen. Daarnaast dient u rekening te houden met de eindpaal. Dit betekent dat u één extra nodig heeft. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een Azobé paal, met de afmeting 70x70x2750mm.Het advies is om eerst de totale lengte op te meten en op deze manier een goede verdeling te maken. De palen dient u ca. 90cm te verwerken in de grond.
 • Bij het berekenen van het aantal benodigde planken, is het advies (1) eerst om het aantal strekkende meters te berekenen (m1). Vervolgens (2) adviseren wij om de hoogte van de schutting te bepalen. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van 180cm hoogte. Wanneer er wordt uitgegaan van een hoogte van 180cm geldt de volgende berekening en uitgangspunten:
  – Tussenruimte: 6cm
  – Breedte plank: 14cm
  – Planken per zijde: (Hoogte schutting)/ (tussenruimte + breedte plank)
  180/20=9 planken per zijde
  – Aantal zijden: 2

  – Totaal aantal planken per zijde: (aantal zijden*planken per zijde)

  -2×9= 18 schuttingplanken per m1.
  – Totaal aantal strekkende meters: 10m1 (voorbeeld)
  10*18=180m1 planken totaal.
  Nu is het afhankelijk welke lengtes u wilt gebruiken. Bent u op zoek naar lengtes van 4 meter? Dan heeft u totaal 45 stuks hiervan nodig (180/4).  Let op! Wij adviseren om altijd 10% zaagverlies in te calculeren en nooit precies genoeg te bestellen.
 • Het advies is om 4×50 mm schroeven in RVS of verzinkt te gebruiken. Voor het aantal schroeven vermenigvuldigt u hetzelfde aantal palen met het aantal planken. Het antwoord hiervan doet u weer keer 2. Dit is de hoeveelheid die u nodig hebt. Afronden op hele verpakkingen. Er zitten standaard 200 stuks schroeven in een doos.