Meranti

 

Het hardhoutsoort Meranti is afkomstig uit tropisch Maleisië, Indonesië en Filipijnen. Het in Nederland geïmporteerde hout komt echter niet uit de Filipijnen. Rode Meranti is afkomstig uit meerdere boomsoorten van de Dipterocarpaceae-familie, voornamelijk de Shorea Pauciflora boom. Deze boom kan maximaal 70m hoog worden en heeft een gemiddelde diameter van 0,5 tot 1 meter. Meranti is een lange tijd in Nederland de enige in de bouw gebruikte tropische houtsoort geweest en is daardoor ook een zeer bekende hardhoutsoort.

BEKIJK ONS ASSORTIMENT MERANTI HOUT

 

Eigenschappen

Meranti heeft de volgende opvallende kenmerken:

  • Kleur: van donkerrood tot lichtroodbruin en van bleekroze tot rozerood. Verschillen zijn altijd mogelijk doordat rode Meranti wordt geleverd door meerdere boomsoorten.
  • Duurzaamheid: duurzaamheidsklasse 2-4.
  • Gewicht: het hout heeft een gemiddeld gewicht (volumieke massa: ca. 640 kg/m3).
  • Bewerken: zowel met de hand als machinaal goed te bewerken.
  • Nagels en schroeven: goed.
  • Lijmen: het hout valt uitstekend met de gangbare houtlijmen te lijmen.
Meranti Stijl gegrond

Een gegronde stijl van Meranti

 

 

Toepassingen

Meranti kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden toegepast. Zo wordt het veel gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren en gevelbekleding, maar ook als traptreden in trappenhuizen. Het fineer wordt vaak gebruikt voor triplex. Het hout heeft hiermee vele toepassingen, wat te danken is aan de vele boomsoorten waaruit het wordt geleverd. Het hout wordt vaak gegrond en/of gevingerlast aangeboden.

 

Ons assortiment

Eppinga heeft een uitgebreid assortiment raam- en kozijnhout van Meranti. Denk hierbij aan (voornamelijk gegronde) onderdorpels, bovendorpels, stijlen, tussenstijlen en glaslatten. Ook beschikken wij over puntschroot, rabat, halfhouts rabat, channelsiding, kraalschoot en open gevelbekleding van deze hardhoutsoort. Ons raam- en kozijnhout vindt u in onze webshop. Vraag voor onze Meranti gevelbekleding een vrijblijvende offerte aan.

 

GA NAAR OVERZICHT HOUTSOORTEN

 

Bekijk ook eens:

Voorbeelden van toepassingen Meranti

AZOBE

RABATDELEN