Zagen van hardhout

Het wordt aangeraden om hardhout machinaal te gaan zagen. Dit kan met een cirkelzaag of bijvoorbeeld een kettingzaag. Zorg dat je een goed zaagblad hebt, wat bedoeld is om te schulpen. Zaag langzaam genoeg en desnoods in meerdere keren.

Mocht u het toch met de hand willen doen, is aan te raden een zaag te nemen waar de tanden kort op elkaar staan.

Boren en schroeven in hardhout

Boren en schroeven is te doen, mits er goede boren en schroeven gebruikt worden. Ook is er bij het boren en schroeven in hardhout is voorboren noodzakelijk. Lijmen wordt bij hardhout afgeraden. Wij adviseren het gebruik van een accuboormachine met een spiraalboor van 4mm en RVS schroeven 5.0×50.

Schuren van hardhout

Door de sterke kruisdraad moet bij machinaal schaven met een kleine spaanhoek gewerkt worden om een glad oppervlak te krijgen.

Verven van hardhout

Het verwerkingsgemak is afhankelijk van de hardheid van de houtsoort. Hardhout is goed de verven, mits het goed voorbehandeld is en de oppervlakte droog, schoon en niet beschadigd is.

Hardhout

Hardhout is een houtsoort wat lastig te bewerken is. Dit is omdat, de naam zegt het al, het hout erg hard is. Op deze pagina wordt er ingegaan op de voordelen en eigenschappen van hardhout en hoe u dit hout het beste kunt gaan bewerken.

Hout wordt vaak ingedeeld in 2 categorieën: hardhout en naaldhout. Hardhout komt van loofbomen. Deze loofbomen groeien langzamer dan naaldbomen en vaak in andere (koudere) gebieden. Dit maakt het hout harder en een stuk duurzamer. Voor de toepassing wordt hardhout vaak buitenshuis gebruikt, hierbij kunt u denken aan constructies zoals damwanden of bij onderliggers voor vlonders. Hardhout gaat zonder behandeling erg lang mee, het zit namelijk in duurzaamheidsklasse 1/2. Met behandeling wordt de duurzaamheid alleen nog maar vergroot.

Onze schaverij en zagerij

Vragen/ Advies/ Offerte?

Vragen of advies? Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Adviesgesprek aanvragen

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

Offerte aanvragen

Bent u bezig met een verbouwing en wilt u een bepaald type hout, kunststof of plaat gebruiken, waar u nog niet heel bekend mee bent? Wilt u dit product graag eerst zien, ruiken en/of voelen? Bij Eppinga kunt u gratis een monster aanvragen. Omdat hout een natuurproduct is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de monsterstukjes. Dus enkel indicatief.

Monster aanvraag