Dakisolatie

Bent u op zoek naar dakisolatie voor uw dak. Of u nu een schuin of hellend dak of een platdak wilt isoleren, bij Eppinga kunt u terecht voor passend isolatiemateriaal en praktische informatie. Doordat warmte van nature naar boven stijgt, is een goede dakisolatie van groot belang. Een slecht geïsoleerd dak is verantwoordelijk voor circa 30% warmteverlies en daarmee in de meeste gevallen de grootste bron van warmteverlies in het huis. Voor zowel uw wooncomfort als de hoogte van uw energierekening levert het na-isoleren van uw dak daarom grote voordelen op.

 

Schuindak isolatie

Wanneer u een schuin dak wilt isoleren, dan kunt u kiezen om de binnenzijde óf de buitenzijde van de dakconstructie te isoleren. Beide methoden hebben elk weer eigen voordelen. Het is daarom afhankelijk van uw eigen situatie en voorkeuren welke methode voor uw huis het meeste geschikt is. Hieronder ziet u een aantal afwegingen die u bij uw keuze mee kunt nemen.

  • Het isoleren van de buitenzijde van het dak is beduidend ingrijpender dan het isoleren van de binnenzijde.
  • Het isoleren van de buitenzijde van het dak levert de beste thermische isolatie op.
  • Het isoleren van de binnenzijde van het dak is eenvoudiger zelf te doen en tevens goedkoper.
  • Bij het isoleren van de buitenzijde verliest u geen ruimte in uw woning.

Binnenzijde schuin dak isoleren

Het is vrij eenvoudig om de binnenzijde van een schuin dak zelf te isoleren. Zorg echter wel voor een goede damp-open constructie om houtrot te voorkomen. Vanwege de flexibiliteit van het materiaal worden glaswol en steenwol vaak gebruikt als dakisolatie voor de binnenzijde. Het materiaal schikt zich uitsteken/steenwol-isolatie/d tussen de balken en latten: zeker wanneer u de isolatiedekens iets te wijd snijdt.

Buitenzijde schuin dak isoleren

Het isoleren van de buitenzijde van het schuin dak is de meest ingrijpende en dure optie, maar levert over het algemeen de beste thermische isolatie op. Het is echter een lastige klus om zelf uit te voeren. Laat dit daarom dan ook door een professionele partij uitvoeren. Voor de isolatie van de buitenzijde van uw schuin dak zijn onze PIR platen uitermate geschikt.

Zoldervloer isoleren: een goedkoop alternatief

Maakt u geen gebruik van uw zolder? Overweeg dan om enkel de zoldervloer te isoleren. Dit is een goedkopere optie dan dakisolatie. Doordat de zoldervloer minder oppervlakte in beslag neemt dan het dak, heeft u immers minder isolatiemateriaal nodig. Daarnaast is het eenvoudiger om zelf u zoldervloer te isoleren. Voor de isolatie van uw zoldervloer kunt u gebruik maken van steenwol of glaswol isolatierollen of isolatieplaten. Ook kunt u gebruik maken van isolatiefolies. Zorg te allen tijde dat uw constructie damp-open blijft.

Platdak isolatie

Bij het isoleren van een plat dak adviseren wij de buitenzijde van het dak te isoleren. Bij isolatie van de binnenzijde is het risico op vochtophoping in de houten dakconstructie (en dus houtrot) te groot. Het isoleren van de buitenzijde van een plat dak doet u met onze platdak isolatieplaten van PIR. Echter, ook voor het isoleren van de buitenzijde van een plat dak adviseren wij een professionele partij in te huren. Met name lekkage komt voor wanneer de buitenzijde onjuist is geïsoleerd.

 

Samenvatting

  • Het isoleren van de buitenzijde van het dak levert de hoogste thermische isolatie op.
  • Deze isolatiemethode is ook de meest prijzige en dient aan een professionele partij te worden over gelaten.
  • De zoldervloer en de binnenzijde van een schuin dak kunt u zelf isoleren. Zorg wel voor een damp-open constructie.
  • Het isoleren van de zoldervloer is een goedkoop alternatief wanneer u de zolder niet gebruikt.
  • Het isoleren van de binnenzijde van een plat dak dient vermeden te worden.

 

Vragen/ Advies/ Offerte?

Vragen of advies? Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Adviesgesprek aanvragen

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

Offerte aanvragen

Bent u bezig met een verbouwing en wilt u een bepaald type hout, kunststof of plaat gebruiken, waar u nog niet heel bekend mee bent? Wilt u dit product graag eerst zien, ruiken en/of voelen? Bij Eppinga kunt u gratis een monster aanvragen. Omdat hout een natuurproduct is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de monsterstukjes. Dus enkel indicatief. Eppinga kan u voorzien van een monsterstukje mits de houtsoort voorradig is.

Monster aanvraag