Azobé 

Het hardste en duurzaamste type hardhout verkrijgbaar bij Eppinga hout en bouwmaterialen. Op deze pagina wordt u voorzien van allerlei informatie wat betreft Azobé hardhout. U kunt hierbij denken aan het Azobé in het algemeen, Azobé geschaafd en ruw, Azobé bij Eppinga en Azobé prijzen. Verder vindt u hier de eigenschappen, prijs, toepassingen en behandeling van Azobé. Klik hier voor alle Azobé producten    

Azobé Balk ruw 50x100mm (2)

Azobé balken

Azobé hardhout

Het hardhouten Azobé groeit in tropische (en in mindere mate in subtropische) West Afrika en is afkomstig van de loofboom met de botanische naam Lophira Alata. Deze boom behoort tot de Ochnacea familie en kan maximaal 50 meter hoog worden. De stammen kunnen een diameter van maximaal 1,80 meter bereiken. Er zijn vele andere namen voor Azobé in omloop. Enkele bekendere voorbeelden zijn: Bakundu, Bongossi, Ekki, Okago en Red Ironwood. Azobé is echter de meest gangbare naam. U kunt Azobé hout voor verschillende doeleinden gebruiken. In de meeste gevallen wordt het gebruikt voor zware constructies. Dit type hout moet niet alleen weer en wind doorstaan, maar moet ook grote krachten kunnen opvangen. Azobé wordt in Nederland en België niet aangevreten door paalwormen. Doordat het een duurzame houtsoort is wordt Azobé ook veel gebruikt voor fundatiepalen en regels, maar ook voor afscheiding van vlechtmatten en walbeschoeiingen wordt dit type hardhout toegepast. Tevens kan het gebruikt worden om pergola’s te maken en dient Azobé hardhout als onderliggers voor vlonders.

Azobé hout Friesland.

Bij Eppinga hout en bouwmaterialen vindt u verschillende Azobé planken, palen en balken. Aan de Marconilaan 5 te Drachten vindt u het grootste assortiment Azobé hout van Friesland. Dit hout is door onze eigen inkopers geïmporteerd uit West Afrika. Het hardhout wordt verkocht aan aannemers, hoveniers, ZZp’ers, maar ook aan particulieren. Het hout is op dit moment erg in trek en wordt voornamelijk gebruikt  voor het maken van vlonders, schuttingen en walbeschoeiing. In Friesland zijn veel woonwijken aan het water gelegen en Eppinga ziet steeds vaker dat mensen kiezen voor een walbeschoeiing. Door het aanleggen van een walbeschoeiing creëert de bewoner meer tuinoppervlakte. Dit trekt de consument erg aan. Daarnaast ziet Eppinga dat er veel Azobé tuinhout wordt verkocht omwille van een vlonder.

Azobé hout kopen

Bij Eppinga hout en bouwmaterialen kunt u uw hout afhalen, maar Eppinga bezorgt het ook bij u thuis. U kunt in de winkel de producten komen bekijken en komen ophalen, maar u kunt ook gebruik maken van de webshop. Indien u het komt afhalen kunt u profiteren van afhaalkorting. Eppinga beschikt over een drive thru, dit houdt in dat u met uw auto en aanhanger of bedrijfsbus de loods binnen kunt rijden om vervolgens uw goederen op of in te laden. In de loods treft u medewerkers aan die u voor u klaar staan om u te voorzien van passend advies en zij kunnen u helpen bij het inladen. Na afloop kunt u de producten bij de balie afrekenen.  Eppinga verkoopt Azobé in verschillende kop- en lengtematen, daarnaast kan Eppinga het Azobé hardhout voor u op verschillende manieren bewerken. Denk hierbij aan schaven en of op maat zagen. Sinds kort kan Eppinga het hout voor u coaten, hierdoor verlengt u de levensduur van het hout, dit is echter bij Azobé niet nodig.

Azobé prijs:

Hout is te verkrijgen in verschillende soorten en maten, hieraan zitten ook weer verschillende prijskaartjes. Aan Azobé hardhout zit een wat duurdere prijskaart, maar voor het geld krijgt  de koper echt top kwaliteit terug. Doordat het hout een duurzaamheidsniveau van 1 bevat, betekent dat, dat de investering voor 25 jaar of zelfs langer is. Eppinga hout en bouwmaterialen levert Azobé in balken, palen en planken, maar Eppinga kan u ook voorzien van damwand met een dikte van 40mm. Om u inzicht te geven in de prijzen bevindt hieronder een overzicht qua prijzen.

Azobé Balken vanaf €14,40

Azobé Palen vanaf  €7,65

Azobé Planken vanaf €21,38

Indien u een prijs op maat wenst, dan kunt u altijd langskomen aan de Marconilaan 5 te Drachten. De verkopers staan voor u klaar om u te voorzien van passend advies. U kunt ook online een offerte aanvraag doen. Klik hier om direct een offerte aan te vragen.

Wat is Azobé hout

Azobé heeft een donkerrode tot chocoladebruine kleur en is erg duurzaam en sterk. Het is één van de duurzaamste houtsoorten in de wereld. Naast dat het duurzaam is, is het ook nog eens erg slijtvast. Doordat het hardhout is, is het hout relatief zwaar (volumieke massa: tussen de 940 en 110kg/m3). Ondanks de hardheid van het hout is Azobé machinaal goed te bewerken. Mocht u willen schroeven in Azobé, dan moet u wel voorboren en het liefst gebruik maken van RVS schroeven of spijkers. Ijzer zal namelijk vaak corroderen wanneer het in contact komt met Azobé. Het hout kunt u eventueel lijmen, maar door het volumieke massa gewicht raden wij het in de meeste gevallen af. U kunt ervoor kiezen om het hout af te werken, dit is ook makkelijk toe te passen op Azobé, maar door de bevordering van de levensduur is dit niet nodig. Indien u het hout onbehandeld laat, zal het hout na verloop van tijd een grijze kleur krijgen. Om de verkleuring tegen te gaan, kunt u het hout behandelen met hardhoutolie.

Bekijk hier onze Azobé producten

Azobé Balk ruw 50x200mm

Balken

Azobé Paal ruw 80x80mm

Palen (ruw)

Azobé Paal geschaafd 135x135mm

Palen (geschaafd)

Azobé Damwand geschaafd 30x185mm-(2)

Damwand

 

 

 

 

 

 

Hardhout bewerken

Indien u hardhout wenst te bewerken, dient u te beschikken over het juiste gereedschap. Hier bij Eppinga zeggen we altijd: “goed gereedschap is het halve werk”. Ook voor gereedschappen kunt u bij Eppinga hout en bouwmaterialen terecht. Als u meer informatie over de gereedschappen van Eppinga wenst, dan kunt u hier klikken. Op die pagina wordt vermeld wat u allemaal in de showroom kunt verwachten. Op onderstaande video is te zien hoe u gemakkelijk kunt boren en schroeven in hardhout, hier wordt u ook geïnformeerd over welke gereedschappen u het beste kunt gebruiken.

 

Eppinga hout en bouwmaterialen beschikt naast Azobé hardhout ook over andere soorten hout. Indien u meer informatie wenst over onze andere houtsoorten dan kunt u hieronder klikken.

GA NAAR OVERZICHT HOUTSOORTEN

Wellicht vindt u de volgende pagina’s ook interessant:

MERANTI

HARDHOUT ALGEMEEN 

Gebruikte bron: Azobé