Bankirai

 

Bankirai, ook wel Bangkirai, Balau of Selangan batu genoemd, is een tropisch hardhoutsoort dat groeit in Maleisië, Indonesië, Filipijnen, Vietnam en Thailand. Bangkirai hout in Nederland is veelal geïmporteerd uit Borneo, Maleisië. Bankirai wordt geleverd door meerdere zware Shoreasoorten uit de familie Dipterocarpaceae, waarvan de Shorea laevis, Shorea atrivernosa, Shorea glauca, en Shorea gisok enkele voorbeelden zijn. De bomen uit deze Shoreagroep worden doorgaans zo’n 35 meter hoog, met uitschieters van 60 meter. De diameter van de stam is gemiddeld iets meer dan een halve meter, maar kan in extremere gevallen ook zo’n 2 meter bereiken.Bankirai Vlonderplank 23x140mm

 

Bankirai eigenschappen

Bangkirai heeft de volgende kenmerken:

  • Kleur: bruin tot donkerbruin.
  • Duurzaamheid: Bangkirai behoort tot de duurzamere houtsoorten (klasse 1-2)
  • Gewicht: Het hout is aan de zware kant en heeft een volumieke massa van ca. 930 kg/m3.
  • Bewerken: het hout valt vrij goed te schaven en zagen.
  • Spijkeren en schroeven: voorboren wordt sterk aangeraden.
  • Lijmen: Bangkirai valt slecht te lijmen.
  • Afwerken: het hout is moeilijk aan de oppervlakte af te werken. Het gebruik van blanke lak of beitsverf kan problemen opleveren en wordt daarom afgeraden.

 

Toepassingen Bankirai

Bankirai hout wordt vanwege zijn hardheid en duurzaamheid veel buitenshuis gebruikt. Voor zware constructies in de industrie en waterbouw is het zeer geschikt. Zo wordt het hardhout veel gebruikt als constructiehout voor bruggen, sluizen, damwanden en geluidswallen. Ook in de tuin wordt het hout vaak gebruik. Denk aan vlonderplanken voor vlonders of palen voor poorten, walbeschoeiing en pergola’s.

 

Bankirai bij Eppinga

Eppinga beschikt over Bankirai vlonderplanken met de kopmaat 23x140mm in meerdere lengtematen. Informeer naar de mogelijkheden via de telefoon: 0512 300 600, e-mail: info@eppinga.nl of vraag een offerte aan.

 

GA NAAR OVERZICHT HOUTSOORTEN

 

Bekijk ook eens:

AZOBE

HARDHOUT ALGEMEEN