Zelf een Boomstamtafel maken

Wilt u zelf een boomstamtafel maken van een massief blad? Hier vindt u tips voor het bouwen, prijzen en eigenschappen van de verschillende houtsoorten en enkele voorbeelden. Wij verkopen losse massieve tafelbladen, onderstellen en hout om een eigen onderstel te maken. Zo maakt u uw eigen pronkstuk in de woonkamer.

Hoe te beginnen?

boomstam tafelblad vuren

Massief boomstam tafelblad vuren

Zoals elke klus begint het maken van een boomstamtafel met een goed plan. In dit plan wordt duidelijk:

  • Welke afmeting moet de boomstamtafel worden?
  • Welk hout wilt u gebruiken?
  • Wat is uw budget?
  • Voor welk doeleinde is de tafel: binnen/ buiten/
  • Welk type onderstel is geschikt?
  • Hoe de tafel te behandelen?

Let op: Zorg dat u volledig gedroogd hout gebruikt. Hout wat (nog niet helemaal) droog is gaat snel werken. Zeker bij plaatsing in een warme ruimte.

Afmetingen Massieve Tafelbladen:

Onze boomstambladen zijn doorgaans 8 cm dik. Wat lengte betreft zijn de mogelijkheden eindeloos. We kunnen bladen leveren tot een lengte van 11 meter. Uniek in Nederland!! U betaalt nooit teveel want afname is per cm!

Welke Houtsoort te gebruiken:

Van elke boom kan in principe een tafelblad gemaakt worden. We zijn de hardere houtsoorten geschikter en blijven die van nature rechter zodat het blad ook vlak blijft. Zachtere dennensoorten zoals Douglas of Vuren heeft meer de neiging om te gaan werken en zal het sneller scheuren. Deze houtsoorten worden dan ook vaker buiten toegepast. Uiteraard wordt er ook veel Vurenhout gebruikt binnenshuis in de vorm van Steigerplanken. Vuren is moeilijk verkrijgbaar in massieve bladen omdat de bomen niet heel dik worden. Een ander nadeel bij Dennenhout is dat het hout hars bevat.

Uitermate geschikt voor binnen zijn hardhoutsoorten zoals Padouk, Eiken en Kastanje. Andere tropische hardhoutsoorten zoals Azobe, Angelim worden zelden voor meubels toegepast om dat het hout werkt en dus snel scheurt of kromtrekt en een lange tijd na het verwerken nog geurt. Daarnaast is het zeer zwaar.

Prijzen Boomstamtafels op maat:

Eppinga importeert vanuit de hele wereld. Zo heeft u het voordeel van een scherpe prijs voor uw blad en de garantie van 100% FSC verantwoord hout. Elk tafelblad is uniek en dus hanteren wij geen vaste prijzen per blad. Elk blad heeft een andere prijs op basis van de lengte, breedte, dikte en de kwaliteit; zitten er veel scheuren in, etc…

Momenteel hebben wij uit voorraad beschikking over de volgende houtsoorten:

Vuren; Bladen tot 11 (!) meter
Eiken; Elke maat mogelijk breedte tot 100cm
Padouk; Breedte tot 110cm lengte tot 550cm.
Mahonie; Bladen tot 500cm en maximaal 95 cm breed
Suar; Kant en klare tafels met onderstel

Andere houtsoorten kunnen we op bestelling leveren.

Uw Boomstamtafel behandelen

Massieve tafelbladen kunt u op veel verschillende manieren behandelen.

Binnenshuis: De bladen kunt u aflakken of behandelen met een speciale interieur olie. Waar u voor kiest is met name afhankelijk van of u het blad een glimmend uiterlijk wilt geven of dat u een matte

Buitenshuis: Ook hier kunt u kiezen voor een lak, advies is wel dat u dan kiest voor een bootlak of een andere krachtige lak. Deze behandeling zal u vaak moeten herhalen; 1 keer per jaar

Bekijk de actuele voorraad en assortiment op deze pagina:

Massief houten tafelbladen

Boomstam eettafel

Reageren is uitgeschakeld