Rhombus profiel gevelbekleding

Rhombusprofiel

Siberisch Lariks

Rhombus profiel is een soort open houten gevelbekleding die voornamelijk horizontaal wordt toegepast. De vorm is een trapezium. De latten worden zo geplaatst dat het water wat er tegenaan komt er afloopt. Tussen de latten blijft een open ruimte van ongeveer 1 cm waardoor het achterliggend materiaal wel goed kan ventileren.

Maatwerk
Eppinga beschikt over een eigen zagerij en kan dus al uw hout voor u op maat maken. Dus heeft u een Rhombus profiel nodig voor gevelbekleding, boeidelen of andere toepassingen: de mogelijkheden zijn oneindig! Vraag direct een offerte aan!

Toepassingen
Rhombus profiel kan voor toepassingen binnen- en buitenshuis worden gebruikt. Het hout wordt veel gebruikt als gevelbekleding in de woning- en utiliteitsbouw. Ook toepassingen tegen een binnenwand zijn uiteraard mogelijk. 

 


Welk hout gebruiken voor gevelbekleding?

Er is een groot hoeveelheid aan houtsoorten waarmee u uw gevel mee kunt bekleden. Dit hangt sterk af van uw wensen en eisen, uw budget en natuurlijk uw toepassing. Per houtsoort wordt aangegeven wat het meest geschikt is voor u en hoe u het beste kunt behandelen.

Verschillende Types:

U kan kieze voor het iets afronden van de hoeken. Dit zorgt er minder snel voor dat de hoeken beschadigen en is makkelijker te verwerken. Met name bij zachtere houtsoorten zoals gemodificeerd hout en Red Cedar is dit aan te raden.

 Hier een voorbeeld. Standaard is 18mm dikt en 68mm breed. Tussen de profielen wordt doorgaans 10mm ruimte opengelaten.

 

 

 

 

 

Lariks/Douglas (profiel)

Lariks/Douglas

 

Lariks/Douglas
Sinds enige jaren is Lariks/Douglas hout erg populair in ons land. Het hout wordt geïmporteerd uit Frankrijk waar het unieke zalmroze kleur vandaan komt. Mits je het behandelt, blijft het hout ook deze kleur behouden en dit zorgt voor een bijzonder effect. Voor behandeling kun je zowel impregneren, beitsen als verven. Het bewaren van de originele kleur is mogelijk door het gebruik van transparante olie of Nano Coating.
Als het hout niet wordt behandeld, dan zou het op lange termijn vergrijzen. Vergrijzing komt met name door de buitenlucht, zoals zonlicht, regen en wind.

 

 


Southern Yellow Pine (profiel)

Southern Yellow Pine

Southern Yellow Pine
Southern Yellow Pine wordt ook wel Amerikaans Grenen, Southern Pine of Carolina Pine genoemd. Het houtsoort is afkomstig uit meerdere bomen van de dennenfamilie (Pinaceae) en groeit in het oosten en zuiden van de Verenigde Staten (met name de staten Louisiana en Mississippi). Het naaldhout is nog vrij onbekend in Nederland. Het wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding. De eigenschappen van het hout is vrij uniek, omdat het uit zeer lange bomen wordt gehaald uit de VS/Canada en hierdoor geen noesten in de planken heeft. Verder heeft het een bruin/gelige kleur en mooie vlam tekeningen in het hout.
Behandeling is niet nodig, want het is thermisch gemodificeerd (gebakken in een oven, waardoor het donker is van kleur en licht qua gewicht door opdroging van het water).

 

 


Vuren (profiel)

Vuren

Vuren
Hout van het soort Vuren is onder te verdelen in onbehandeld vuren en geïmpregneerd vuren hout. Onbehandeld Vuren hout wordt voornamelijk gebruikt voor gevelbekleding en vervolgens geverfd of gebeitst. Het mooie aan verven is dat het in alle kleuren te verkrijgen is, makkelijk aan te brengen en het zorgt ervoor dat de oneffenheden niet zichtbaar zijn in het hout. Of je kunt overgaan op beitsen, want het is sneller dan verven. Ook trekt het in het hout, is plaatselijk makkelijk bij te werken, beschadigingen zijn niet zichtbaar en de nerven in het hout blijft aanwezig.
Geïmpregneerd vuren hout vereist geen verdere behandeling en is duurzaam vanwege het impregneren (klasse 3). Vaak voor toepassingen voor gevelbekleding van tuinhuisjes en schuttingen.

 

 


Western Red Cedar (profiel)

Western Red Cedar

Western Red Cedar
Het naaldhout Western Red Cedar is afkomstig uit het westen van Noord-Amerika (VS en Canada) en wordt ook wel de Reuzenlevensboom (botanische naam: Thuja Plicata) genoemd. Het houtsoort valt goed in de smaak voor toepassing voor gevelbekleding, omdat het zeer duurzaam is. Onbehandeld kan de Red Cedar tot wel 25 jaar mee! Er zit wel een hoge prijskaartje aan vast. Voor woningen en professionele gevelbekleding van kantoren en hotels is dit de meest gebruikte houtsoort.
Red Cedar is goed te verven, maar dit is niet noodzakelijk, omdat het hout bij blootstelling aan daglicht op den duur een mooie grijze, zilverachtige kleur krijgt. Wilt u de authentieke kleur van Red Cedar behouden, dan dient u het hout te oliën.

 

 


Siberisch Lariks (profiel)

Siberisch Lariks

Siberisch Lariks
Het naam zegt het al het naaldhout soort is afkomstig uit Siberië. Het grote verschil met Europees Lariks (Douglas hout) is dat het lichter van kleur is. Ook is het aanzienlijk sterker en compacter, omdat het in de kou groeit. Het houtsoort bevat minder en/of kleinere noesten.
Siberisch Lariks is vooral van toepassing buitenhuis, zoals vlonderplanken en rabatdelen of als vloerdelen: massief of in lamelparket. Doordat het hout duurzaam is en licht van kleur, heeft het een heel ander uitstraling dan de meest voorkomende hardhout soorten (Bankirai of Keruing). Voor het behouden van de originele kleur is het raadzaam om het te behandelen met een Nano Coating. Met deze hulpmiddel wordt het hout beschermt tegen regen, zon en sneeuw. Als gevolg verkleurt Siberisch Lariks niet en is het langer houdbaar.

 

 


Alaska Yellow Cedar (profiel)

Alaska Yellow Cedar

Alaska Yellow Cedar
Uit het noordwesten van Amerika is deze zeer duurzame houtsoort ontstaan. Voor verzendingen over zee (scheepvaart) is het ideaal, want het kan goed buigen zonder te scheuren. Alaska Yellow Cedar komt bijna overeen met de Western Red Cedar. Ze zijn beiden even duurzaam en noestvrij. Het verschil zit hem in de kleur, bewerking en gewicht. Zowel binnen- en buitenhuis wordt het hout toegepast. Voor binnenhuis voor vloeren en meubels, maar ook voor gevelbekleding, tuinmeubels en andere buiten toepassingen. Yellow Cedar is makkelijk te verven, maar dit is niet noodzakelijk. Het hout krijgt door blootstelling aan daglicht op den duur een mooie grijze/zilverachtige kleur. Mocht je toch de authentieke kleur willen behouden, dan dien je het te bewerken met olie.

 

 


Prijzen houten gevelbekleding

Hieronder ziet u een overzicht van de prijzen van de verschillende houtsoorten per vierkante meter.

Houtsoorten gevelbekleding Duurzaamheidsklasse Beschrijving Levensduur Prijs indicatie m² (incl. BTW)
Vuren (onbehandeld) 4 Weinig duurzaam 5-10 jaar €13,40
Vuren (geïmpregneerd) 3 Matig duurzaam 5-10 jaar €17,16
Lariks Douglas 3 Matig duurzaam 10-15 jaar €16,60
Siberisch Lariks 2/3 Matig duurzaam 10-15 jaar €46,47
Southern Yellow Pine 2 Duurzaam 15-25 jaar €62
Alaska Yellow Cedar 2 Duurzaam 15-25 jaar €84,92
Western Red Cedar 2 Duurzaam 15-25 jaar €92,27
WRC STK¹ 2 Duurzaam 15-25 jaar €53,18
Meranti 2 Duurzaam 15-25 jaar €70,-

Padouk

1 Zeer duurzaam > 25 jaar

€89

*Geschatte prijs op basis van de afmeting. Het kan variëren naarmate de dikte te groot is
¹Western Red Cedar Select Tight Knotty: Red Cedar met noesten

 


GA NAAR OVERZICHT HOUTSOORTEN

Bekijk ook eens:

RABATDELEN

 

Ons assortiment

Rhombusprofiel

Southern Yellow Pine

We kunnen de Rhombus profiel leveren in de volgende houtsoorten:

  • Lariks/Douglas
  • Southern Yellow Pine
  • Vuren
  • Western Red Cedar
  • Siberisch Lariks
  • Alaska Yellow Cedar
  • Padouk
  • Meranti

 

Andere houtsoorten op aanvraag.