Piquia/Piquiá/Pequia

Piquia geschaafd

Piquia is loofhout dat afkomstig is uit verschillende landen in Zuid-Amerika. De houtsoort behoort tot de Caryocaraceae familie en de boom kan wel 45 meter hoog worden. De grootste bomen komen uit het Amazonegebied waar de bomen 1,5-2 meter dik kunnen worden. Piquia wordt ook wel Ajillo (Costa Rica), pekia, souari (Guyana), sawarie, sawari, (Suriname), almendro, amêndoa do Peru (Peru), pequi, pequi-roxo, pequiá, piquiá, piquiarana, piqui, pitiá (Brazilië) genoemd.


Maatwerk bij Eppinga

U kunt nu bij Eppinga een piquia massieve boomstamtafel uit 1 stuk hout verkrijgen. In onze zagerij kunnen wij de tafel op maat voor u maken en wij werken de tafelbladen ook af met olie of lak.

 

Eigenschappen 

Kenmerkende eigenschappen van Piquia:

  • Kleur: De kleur varieert van lichtgeel tot licht grijsbruin.
  • Duurzaamheid: Met grondcontact een gemiddelde duurzaamheid (klasse 3), maar zonder grondcontact is het zeer duurzaam (klasse 1).
  • Impregneerbaarheid: Het hout is moeilijk te impregneren, maar dit is niet nodig door de goede duurzaamheidsklasse.
  • Gewicht: Het gewicht van het hout is (780-)800- 820(-980) kg/m3 bij 12% vochtgehalte, vers 1120 kg/m3.
  • Bewerken: Het zagen van het hout is redelijk gemakkelijk, met een licht tot matige afstompende werking op het gereedschap. Voor het schaven is scherp gereedschap noodzakelijk vanwege de aanwezige kruisdraad.
  • Spijkers en schroeven: Voorboren is noodzakelijk.
  • Lijmen: Het hout is slecht te lijmen.
  • Afwerking: Het hout is matig tot goed af te werken, want door het werken van het hout kunnen er haarscheurtjes in het oppervlak ontstaan.

    Piquia ruw

Toepassingen

Piquia wordt als constructiehout voor binnen, buiten en ook in (zee) water gebruikt waar hardheid en slijtvastheid een vereiste zijn. Daarnaast wordt het hout gebruikt voor meubels (binnen en buiten), vloeren (parket), weg- en waterbouw.

 


Offerte aanvraag

Heeft u een grote hoeveelheid nodig en wenst u vrijblijvend een prijsvoorstel te ontvangen? U kunt dan een offerte aanvragen.

Om alle houtsoorten te zien die Eppinga aanbiedt klik hier:

GA NAAR OVERZICHT HOUTSOORTEN

 

Ook nieuw:

 Sapupira

 

Bboomstamtafels