Kloostertafel_dsc2228

Een kloostertafel kon gebruikt worden om er aan te eten, maar ook om aan te schrijven. Een tafel bestaat uit een verhoogd plat vlak, het tafelblad, dat afhankelijk van de uitvoering ondersteund wordt door één of meer poten, of op andere wijze gesteund of bevestigd is, bijvoorbeeld aan een muur. Een kloostertafel werd veelal gebruikt tijdens de Middeleeuwen.

Bij Eppinga kunnen we van het massief blad een kloostertafel naar jouw wens maken. Onze medewerkers geven je advies bij je aankoop: we vertellen je welke houtsoort het meest geschikt is, maken je hout op maat, hoeveel je kwijt bent aan kosten en hoe je het hout het beste kunt behandelen. Eppinga biedt voornamelijk losse massieve tafelbladen, onderstellen en hout aan om in jouw behoeftes te voorzien. Kom snel een kijkje nemen en stel jouw kloostertafel samen!

 

Welke stappen moet je zetten?

Voor je een kloostertafel aanschaft, moet je eerst een aantal dingen afvragen:

  1. Welke houtsoort zoek ik?
  2. Op welke maten moet de tafel worden afgesteld?
  3. Hoeveel ben je bereid uit te geven?
  4. Wat is de beste manier voor het behandelen van hout?

 

Let op: Zorg dat je volledig gedroogd hout gebruikt. Hout wat (nog niet helemaal) droog is gaat snel krom trekken of buigen. Zeker bij plaatsing in een warme ruimte.

 


Welke houtsoort zoek ik?

Een tafelblad maken is niet moeilijk, maar het kiezen van de juiste houtsoort is een lastig pakket. Elke boom heeft zijn kenmerken, zoals duurzaamheid, kleur, dikte etc. Bij het maken van een kloostertafel is het van belang dat het houtsoort hard en dik is en dat de bladen recht en vlak blijven. Douglas en Vuren is af te raden, want deze houtsoorten trekken gauw krom of er komen sneller scheuren in. Deze dennensoorten zijn meer geschikt voor buitenwerk. Vuren kan wel voor binnen worden gebruikt, maar dan in de vorm van een steigerplank. De nadelen van dennensoorten is dat ze van nature niet dik zijn en dat het hout hars bevat.

Als je van plan bent om de kloostertafel voor binnen wilt gebruiken, dan liggen de keuzes bij het nemen van de houtsoorten Eiken, Padouk en Kastanje. Andere tropische hardhout soorten zoals Angelim en Azobe is hiervoor niet van toepassing. Als meubilair zouden deze houtsoorten snel gaan scheuren of krom trekken. Ander nadeel is dat het na verwerking van het hout gaat geuren en het is zwaar van gewicht.

Op welke maten moet de tafel worden afgesteld?

Eppinga hanteert een vaste maat door de dikte van boomstambladen, namelijk 8 cm. De bladen zijn verder te krijgen in lengtes tot wel 11 meter. De afmetingen die we hebben is zeer uniek in Nederland. Je betaalt nooit teveel, want je betaalt per cm!

 

Padouk

Hoeveel ben je bereid uit te geven?

De voordeel van Eppinga is dat we het hout direct uit het buitenland importeren. Van over de hele wereld halen we hout vandaan! We garanderen je kwaliteit en scherpe prijzen voor jouw blad en de garantie van 100% FSC verantwoord hout. Het is lastig om een vast prijskaartje aan elk blad te plakken, want elke tafelblad is uniek. De prijs wordt mede bepaald aan de hand van een aantal kenmerken, zoals de lengte, breedte, dikte en kwaliteit; zitten er veel scheuren in etc.

De volgende houtsoorten hebben we op dit moment op voorraad voor je liggen:

  • Vuren: bladen met lengtes tot wel 11 meter.
  • Eiken: elke maat is mogelijk met breedtes tot 100 cm.
  • Padouk: breedtes tot 110 cm met lengtes tot 550 cm.
  • Mahonie: bladen tot 500 cm en maximaal 95 cm breed.
  • Suar: kant en klare tafels met onderstel.

 

Andere houtsoorten kunnen we op bestelling leveren.

 

Wat is de beste manier voor het behandelen van hout?

Het behandelen van een kloostertafel kan op verschillenden manieren. Voor welke doeleinde is het: binnen of buiten? Nu volgen een aantal tips wat je kunt doen:

Binnenshuis: de bladen kun je aflakken of behandelen met een speciale interieur olie. Waar je voor kiest is met name afhankelijk van of je het blad een glimmend uiterlijk wilt geven of dat je een natuurlijke uitstraling wil geven aan het huis.

of

Buitenshuis: ook hier kun je kiezen voor een lak, advies is wel dat je dan kiest voor een bootlak of een andere krachtige lak. Deze behandeling zal je vaak moeten herhalen; 1 keer per jaar is aan te raden.

 


Bekijk de actuele voorraad en assortiment op deze pagina:

 

 

Massief houten tafelbladen

Boomstam eettafel