Ayous 

Ayous is een houtsoort uit Tropisch West Afrika die geschikt is voor meerdere toepassingen. Op deze pagina wordt u voorzien van allerlei informatie wat betreft Ayous hout. Hierbij kunt u denken aan de eigenschappen, toepassingen en de behandeling van het hout.

Deze houtsoort is afkomstig uit Afrika. Ayous hout is afkomstig van de Ayous boom. Deze boom is gemiddeld 25-40 meter hoog met een maximale lengte van wel 50 meter. De gemiddelde diameter van deze boom varieert tussen de 0,9 en 1,5 meter. Stammen met een diameter van 2,0 meter komen echter ook voor. Typisch zijn de tot 1 cm wormgaten. Dit worden ook wel mulots genoemd in Afrika.

Ayous vergrijsd vrij snel als het onbehandeld aangebracht wordt. Hierbij is het lastig te zeggen binnen welke periode dit zal gebeuren. Hierbij moet onderscheid worden gemaakt tussen directe weersinvloeden en indirecte weersinvloeden. 

Ayous is erg geschikt voor thermische modificatie. Het hout verhoogt hierdoor haar duurzaamheid. Onbehandeld heeft het Ayous hout duurzaamheidsklasse 5. Na het thermische modificatieproces is dit duurzaamheidsklasse 2. Ons online aanbod bestaat alleen uit thermisch gemodificeerd Ayous. Bent u op zoek naar Ayous, wat niet gemodificeerd is (ook wel: Abachi genoemd). Vraag dan een offerte aan.  

Bekijk het aanbod in Ayous!

Kenmerken

  • Groeigebied(en): Tropisch West Afrika
  • Kleur: Zeer licht, geelachtig. In het hout kunnen zwarte mineraalstrepen voorkomen. Dit is afhankelijk van het groeigebied. Door het thermische modificatieproces krijgt het hout een licht- tot donkerbruine kleur.
  • Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 5, bij standaard Ayous hout. Na het thermische modificatieproces heeft het hout duurzaamheidsklasse 2.
  • Gewicht: ~400 kg/m3).
  • Bewerken: Het hout is goed te bewerken. Het hout splijt en splintert niet tijdens het bewerken.
  • Afwerken: Valt goed te behandelen.
  • 100% FSC verantwoord hout

Toepassing

Ayous is een geschikte houtsoort voor interieur- en exterieurtoepassingen. Ayous laat zich goed en glad bewerken. Hierdoor is het geschikt voor diverse profileringen en aftimmeringen. Het wordt daarom ook veel toegepast als gevelbekleding. Het wordt ook gebruikt voor meubelen, fineer, orgels, piano’s en lijstwerken. Ayous is dus geschikt voor meerdere toepassingen.

 

Vergrijzingsproces uitstellen!

Spreekt de natuurlijke kleur van het Ayous u aan? Dan wilt u natuurlijk niet dat het hout snel gaat vergrijzen. Om dit proces uit te stellen kunt u gebruik maken van een beits of een olie. Daarnaast kan het ook in iedere gewenste (dekkende) coating gezet worden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op. 

Vergrijzingsproces Ayous

Ayous na 1 maand
Ayous 1 jaar later
Ayous geimpregneerd houten gevel

Vragen/ Advies/ Offerte?

Vragen of advies? Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Adviesgesprek aanvragen

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

Offerte aanvragen

Bent u bezig met een verbouwing en wilt u een bepaald type hout, kunststof of plaat gebruiken, waar u nog niet heel bekend mee bent? Wilt u dit product graag eerst zien, ruiken en/of voelen? Bij Eppinga kunt u gratis een monster aanvragen. Omdat hout een natuurproduct is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de monsterstukjes. Dus enkel indicatief.

Monster aanvraag