Hout laten Coaten

Verschillende lazuurkleuren

Hout laten coaten? Nieuwe impregneer/ coating machine

Eppinga hout & bouwmaterialen heeft tegenwoordig een nieuwe impregneer machine. Deze staat in de loods en impregneert het hout. Doordat we nu zelf hout impregneren kunnen we sneller een totaalproduct aan de klant leveren. Het hout wordt eerst voor u op maat gezaagd en geschaafd en kan meteen behandeld worden. Dit apparaat kent een zeer hoge kwaliteit van impregneren van hout. In dit bericht zal ingegaan worden op wat impregneren is, de functies ervan, welke houtsoorten en de machine zelf.

Wat is hout impregneren?

Impregneren betekent het behandelen van hout. Het hout wordt doordrongen met een andere stof. Dit met het belangrijkste doel dat de duurzaamheid van het hout sterk omhoog gaat. Zo kan het hout langer mee en heeft u er langer plezier van. Dit komt doordat als hout geïmpregneerd wordt, wordt er een op water gebaseerd laagje overheen gespoten die het hout waterafstotend maakt. Zo voorkomt het ook natuurlijk aantastingen door het weer buiten, wat het hout een stuk duurzamer maakt.

Impregneren/ Coaten in verschillende kleuren

Daarnaast is het mogelijk om in verschillende kleuren te impregneren. Er kan gekozen worden voor een kleurloze impregneer verf, waardoor het hout alleen iets donkerder wordt. U kan er ook voor kiezen om impregneer verf met kleur te doen op het hout. Zo impregneert u het hout en verft u het gelijk een andere kleur. Hier zijn meerdere kleuren mogelijk. Te denken valt aan bijvoorbeeld grijs en zilvergrijs. Als u hier klikt gaat u naar onze impregneer producten.

Verschillende lazuurkleuren
Grijs, donkergrijs en zwarte HK-lazuur op hout

Wat kun je ermee impregneren?

Met deze impregneer machine kunnen verschillende dingen geïmpregneerd worden. Hierbij kunt u denken aan kleine en middelgrote planken en balken van alle houtsoorten. Alle houtsoorten kunnen in principe geïmpregneerd worden. Over het algemeen is het zo dat naaldhout soorten makkelijker te impregneren zijn dan hardhout soorten. Hardhout neemt slechter impregneer verf op. Naaldhout valt beter te impregneren want die zuigt de impregneer verf helemaal op zodat het helemaal in het hout gaat zitten. Daarom wordt naaldhout vaker geïmpregneerd. Hardhout is op zichzelf al erg duurzaam (duurzaamheidsklasse 1/2) dus het impregneren van naaldhout is een stuk belangrijker om de duurzaamheid te vergroten. Meest voorkomende houtsoorten om te impregneren zijn Grenen en Vuren maar Douglas en Red Cedar en Meranti zijn ook erg populair.

Vuren hout

Vuren is de meet gebruikte houtsoort in ons land. Vuren hout komt van een naaldboom, de fijnspar. Vanwege de kou waarin deze bomen groeien, gaat het groeien trager waardoor het hout een hogere kwaliteit krijgt. Vurenhout is gemakkelijk te bewerken en valt in duurzaamheidsklasse 4. Door het hout te impregneren gaat het aanzienlijk langer mee en dan komt het in duurzaamheidsklasse 3.

Grenen hout

Grenen komt net als Vuren hout van naaldbomen. Grenen is een zeer populaire houtsoort omdat het goedkoop is. Omdat de naaldbomen waarvan Grenen komt snel groeit kan het hout tegen zeer scherpe tarieven geleverd worden. Grenen zit net als Vuren in duurzaamheidsklasse 4, maar door impregnatie wordt Grenen een stuk duurzamer.

Douglas hout impregneren?

Douglas hout is ongetwijfeld het populairste houtsoort van dit moment. Het hout is erg licht en heeft een mooie zalmroze kleur. Het hout kent een erg hoge kwaliteit en is gemakkelijk handmatig te bewerken. Wij importeren Douglas hout zelf uit Frankrijk en kunnen daarom leveren tegen zeer scherpe tarieven. Daarnaast hebben wij de grootste voorraad Douglas hout van Noord-Nederland. Door het impregneren van Douglas hout wordt het hout aanzienlijk duurzamer en kan het zo langer mee.

Red Cedar hout

Het naaldhout Western Red Cedar is afkomstig uit Westelijk Noord Amerika (Canada en VS). Deze bomen kunnen extreme leeftijden bereiken. Red Cedar hout is van nature erg duurzaam (duurzaamheidsklasse 2). Het hout kan geïmpregneerd worden, maar dit is geen “must” omdat het hout al erg duurzaam van zichzelf is. Het bewerken van Red Cedar is goed mogelijk.

Meranti hout

Het hardhout soort Meranti is afkomstig uit tropisch Maleisië, Indonesië en Filipijnen. Meranti is een lange tijd in Nederland de enige in de bouw gebruikte tropische houtsoort geweest en is daardoor ook een zeer bekende hardhout soort. De duurzaamheid van het hout zit in duurzaamheidsklasse 2. Zowel met de hand als machinaal is Meranti hout goed te bewerken.

Wat doet het apparaat?

_DSC1500Het apparaat spuit Induline (Remmers GW-310) op het hout. Dit is een impregneer middel en is ook bij ons te koop. Het is een op water gebaseerd impregneer middel. Binnen in het apparaat zitten 6 spuiten die de Induline op het hout spuiten. Het hout krijgt hierdoor een donkere kleur. Als het hout erin gaat wordt het bewerkt binnen in de machine en daarna droogt het op de blauwe rommels zoals u kunt zien bij de bijgevoegde afbeelding. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten. Nadat het klaar is heeft het hout een mooie en iets donkere kleur en is het een stuk duurzamer omdat de Induline helemaal in het hout getrokken is. Induline is een water dragend impregneerlazuur wat uw hout buitenhuis beschermd. Hierdoor zal het niet aangetast worden en kan het lang mee. Omdat de spuiten centraal zitten verdeelt in het apparaat wordt de impregneer verf gelijkmatig over het oppervlakte verdeelt. Daarnaast kan er ingesteld worden hoeveel lazuurverf erop gespoten moet worden. De VM-MINI heeft 6 roterende borstels waardoor het goed verspreidt wordt. Daarnaast is het frame en alle vloeistof onderdelen gemaakt van roest-vrije materialen (roestvrij staal, aluminium, kunststof).

Video: Werking coatmachine: van blank vuren hout naar Zwart gecoat

https://www.youtube.com/watch?v=V6q-8KyAOVA

Remmers Induline GW310 lazuurverf

Elk houtsoort kan lang mee, mits het goed behandeld wordt. Met lazuurverf beschermt en behandelt u het hout zodat het in optimale staat blijft.

Lazuurverf is niks anders als beits. Het bedrijf Remmers bouwchemie heeft dit product onder de naam lazuur op de markt gezet onder de Duitse benaming voor beits. Buitenbeits is er in vele soorten, echter HK Lazuur buitenbeits van Remmers Bouwchemie is de enige met 6-voudige bescherming.

HK Lazuur is bedoelt voor alle houtsoorten (niet voor hout wat in contact komt met grond- en oppervlaktewater) en beschermt tegen:

  • Vocht
  • Blauwzwam
  • Houtrot
  • Schimmel & algen
  • UV
  • Wespen aantasting

Een voorbehandeling is bij lazuurverf niet nodig. HK-Lazuur is een 2 in 1 product en heeft reeds een ‘ingebouwde’ hout beschermende component. Deze potten zijn ook los bij ons te koop. Als u hier klikt gaat u direct naar onze impregneer producten.

Hout bij Eppinga

Eppinga heeft de grootste houtvoorraad en –assortiment van Noord Nederland. Wij importeren ons hout zelf uit het buitenland en kunnen daarom tegen zeer scherpe tarieven leveren en is ons hout van de beste kwaliteit. Het door u bestelde hout kunt u in veel gevallen dezelfde dag nog ophalen door onze grote voorraad. Daarnaast beschikken wij over een eigen zagerij en zetterij. Hier kunnen we voor u maatwerk leveren. U kunt altijd geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Eppinga

Eppinga handelt in hout & bouwmaterialen. Het is gevestigd in Drachten aan de A7 dus makkelijk te bereiken met de auto. Wij hebben een zeer ruim assortiment in hout en bouwmaterialen. Op onze webshop kunt u een kijkje nemen in ons assortiment en direct bestellen. Daarnaast hebben wij een grote showroom in onze vestiging en bent u van harte welkom. Wij kunnen de producten ook bij u thuis afleveren of u kunt het hier afhalen. Dan komt u in aanmerking voor de afhaalkorting en kunt u gratis een aanhangwagen lenen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.