Hardhout

Bent u op zoek naar hardhout? Hardhout wordt ook wel loofhout genoemd, omdat het afkomstig is van loofbomen: bomen met bladeren. Deze bomen groeien doorgaans langzamer dan naaldhout, waardoor het hout intenser/harder is (per diameter meer jaarringen). Dit heeft als gevolg dat loofhout veelal steviger en duurzamer is dan naaldhout. Hardhout wordt met name gebruikt bij toepassingen waar een hoge mate van duurzaamheid is vereist: buitenshuis, in de grond-, weg- en waterbouw of als raam- en kozijnhout. Denk aan concrete toepassingen als vlonderplanken, schuttingpalen, of boven- en onderdorpels.

Eppinga hout & bouwmaterialen beschikt over een grote voorraad loofhout/ hardhout. Wij kunnen u daardoor snel van uw gewenste producten voorzien. Ook bezorgen wij uw bestelling graag bij u thuis.

Bekijk het aanbod in Hardhout

Toepassingen hardhout

Er zijn ontzettend veel soorten hardhout verkrijgbaar op de markt. Over het algemeen is hardhout enorm stevig en duurzaam, maar er bestaan tussen alle soorten nog wel subtiele verschillen. Azobé is één van de duurzaamste houtsoorten (duurzaamheidsklasse 1) en wordt daarom veel in zware constructies toegepast: bruggen en sluizen. Over het algemeen geldt dat hoe steviger en duurzamer het hout, hoe duurder het hout. Denk daarom goed na over hoe stevig en duurzaam uw eindproduct moet zijn. Kijk voor meer informatie op onze pagina over duurzaamheidsklassen van hout. Hardhout wordt verder veel gebruikt in de tuin en als raam- en kozijnhout. Dit is omdat u dan niet om de 10 jaar alles hoeft te vervangen. Met een goede behandeling kan hardhout levenslang mee en heeft u er veel plezier van. Hardhouten palen worden veelal gebruikt voor constructiebouw, het skelet van bijvoorbeeld een overkapping. Door de duurzaamheid van hardhout hoeft u er niet over in te zitten dat uw constructie op den duur wankel wordt.

Hardhout behandelen

Ook hardhout zal na langdurige blootstelling aan weer en wind verkleuren en kwaliteitsverlies ondergaan. Om dit tegen te gaan adviseren wij uw loofhout geregeld met hardhoutolie te behandelen. Met onze hardhoutontgrijzer verwijdert u de al aanwezige grijze kleur van uw hout.

Hardhout bewerken

Hardhout is ook te bewerken. Dit is wel lastiger dan naaldhout, maar met het juiste gereedschap is dit mogelijk. Vaak is hardhout lastig met de hand te bewerken door de hardheid van het hout. Het is wel mogelijk, maar vaak moet er speciaal gereedschap gebruikt worden of er moet bijvoorbeeld voorgeboord worden. Ook is verven en schuren anders bij hardhout dan bij naaldhout. Klik hier om naar onze pagina te gaan hoe u het beste hardhout kunt bewerken.

Vragen/ Advies/ Offerte?

Vragen of advies? Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Adviesgesprek aanvragen

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.  

Offerte aanvragen

Bent u bezig met een verbouwing en wilt u een bepaald type hout, kunststof of plaat gebruiken, waar u nog niet heel bekend mee bent? Wilt u dit product graag eerst zien, ruiken en/of voelen? Bij Eppinga kunt u gratis een monster aanvragen. Omdat hout een natuurproduct is kunnen er geen rechten worden ontleend aan de monsterstukjes. Dus enkel indicatief.

Monster aanvraag