Hardhout bewerken

Hardhout is een houtsoort wat lastig te bewerken is. Dit is omdat, de naam zegt het al, het hout erg hard is. Op deze pagina wordt er ingegaan op de voordelen en eigenschappen van hardhout en hoe u dit hout het beste kunt gaan bewerken.

Hardhout loods

Een deel van ons assortiment Hardhout

Hardhout

Hout wordt vaak ingedeeld in 2 categorieën: hardhout en naaldhout. Hardhout komt van loofbomen. Deze loofbomen groeien langzamer dan naaldbomen en vaak in andere (koudere) gebieden. Dit maakt het hout harder en een stuk duurzamer. Voor de toepassing wordt hardhout vaak buitenshuis gebruikt, hierbij kunt u denken aan constructies zoals damwanden of bij onderliggers voor vlonders.   Hardhout gaat zonder behandeling erg lang mee, het zit namelijk in duurzaamheidsklasse 1/2. Met behandeling wordt de duurzaamheid alleen nog maar vergroot.

Bewerking van hardhout

Vaak is hardhout lastig met de hand te bewerken door de hardheid van het hout. Het is wel mogelijk, maar vaak moet er speciaal gereedschap gebruikt worden of er moet bijvoorbeeld voorgeboord worden. Ook is verven en schuren anders bij hardhout dan bij naaldhout.

Er wordt ingegaan op 4 manieren van het bewerken van hout: zagen, boren/schroeven, schuren en verven.


Zagen van hardhout

Het wordt aangeraden om hardhout machinaal te gaan zagen. Dit kan met een cirkelzaag of bijvoorbeeld een kettingzaag. Zorg dat je een goed zaagblad hebt, wat bedoeld is om te schulpen. Zaag langzaam genoeg en desnoods in meerdere keren.

Mocht u het toch met de hand willen doen, is aan te raden een zaag te nemen waar de tanden kort op elkaar staan.


Boren en schroeven in hardhout

Boren en schroeven is te doen, mits er goede boren en schroeven gebruikt worden. Ook is er bij het boren en schroeven in hardhout is voorboren noodzakelijk. Lijmen wordt bij hardhout afgeraden. Wij adviseren het gebruik van een accuboormachine met een spiraalboor van 4mm en RVS schroeven 5.0×50.

Hieronder kunt u onze instructie video vinden over hoe u het beste kunt schroeven en boren in hardhout.


Schuren van hardhout

Door de sterke kruisdraad moet bij machinaal schaven met een kleine spaanhoek gewerkt worden om een glad oppervlak te krijgen.


Verven van hardhout

Het verwerkingsgemak is afhankelijk van de hardheid van de houtsoort. Hardhout is goed de verven, mits het goed voorbehandeld is en de oppervlakte droog, schoon en niet beschadigd is.


Hardhout bij Eppinga hout & bouwmaterialen

Wij verkopen de volgende hardhout soorten:

 

(klik op de afbeelding voor de pagina)

Keruing Vlonderplank 25x145mm

Hardhouten Vlonderplanken

Hardhouten Palen en Balken

Hardhouten Palen & Balken

Raam- en kozijnhout

Raam- en Kozijnhout

Paardenbox planken

Paardenbox planken


Voordelen Eppinga hout & bouwmaterialen

  • Grote voorraad: Wij beschikken over de grootste hout voorraad van Noord Nederland. Al dit hout wordt opgeslagen in onze houtloods. Hierdoor kunt u het bestelde hout meestal dezelfde dag nog ophalen en hebben wij korte levertijden. Wij beschikken over een eigen vrachtwagen waarmee we bij u thuis kunnen bezorgen.
  • Scherpe tarieven: Omdat wij het hout zelf uit het buitenland importeren kunnen wij leveren tegen zeer scherpe tarieven en beschikt het hout over een zeer hoge kwaliteit.
  • Maatwerk: Eppinga beschikt over een eigen zagerij en zetterij waardoor het product op de door u gewenste maat gezaagd kan worden.
  • Deskundigheid: Onze medewerkers beschikken over veel kennis van hout en bouwmateriaal. Zij helpen u graag bij het maken van de juiste keuze. Ook op het gebied van onderhoud geven zij u handige tips zodat het hout lang meegaat.