Geschaafd, Ruw en Fijnbezaagd hout

Er zijn verschillende soorten bewerkingen van hout. Voor elke toepassing gelden andere wensen en eisen waar het hout aan moet voldoen. Uiterlijk maakt het ook een groot verschil welk type bewerking u kiest. Op deze pagina hebben we ze voor u op een rijtje gezet.

Geschaafd hout

Bij geschaafd hout is het hout machinaal glad gemaakt door een schaaf. Dit zorgt ervoor dat het goed te bewerken is, niet splintert en ook voor verven beter geschikt is. Waar vroeger voor constructies ook wel ruw hout gebruikt werd is het nu met name geschaafd hout wat men toepast in de bouw aangezien het maatvast is.

Toepassingen geschaafd hout

Eigenlijk alles in, aan en rond de woning.

Behandelen: Het hout is zeer geschikt voor alle vormen van behandelen. 

Ruw hout ofwel Fijnbezaagd Hout

Ruw hout wordt ook wel fijnbezaagd of bezaagd hout genoemd en geeft het hout een robuuster uiterlijk. Het hout wordt eerst glad geschaafd en vervolgens fijnbezaagd. Dit is dus een dubbele bewerking en is daardoor vaak duurder dan glad geschaafd.

Ruw en fijnbezaagd wordt vaak in één adem genoemd. Er is wel een duidelijk verschil tussen deze twee. Ruw hout komt direct vanuit de zagerij en kan dus erg qua diktes en ruwheid verschillen. Eppinga staat voor een constant en goed afgewerkt product. Daardoor verkopen wij profilering uitsluitend in de afwerking fijnbezaagd of glad. 

Toepassingen Fijnbezaagd Hout

Fijnbezaagd hout wordt voornamelijk gebruikt als Houten Gevelbekleding, voor Tuinhuisjes/ Carports of voor schuttingen. Ruwe steigerplanken worden vaak voor gebruik eerst geschuurd.

Behandelen: het hout is goed te behandelen. Bij verven of beitsen een grove kwast gebruiken en in beide richtingen strijken. Verf wordt beter opgenomen door ruw hout dan geschaafd hout. Door de ruwheid is het advies wel om dekkender te schilderen. 

Verschil in ruwheid per houtsoort

Per houtsoort verschilt het heel sterk hoeveel het hout splintert. Als stelregel kunt u gebruiken dat hoe harder de houtsoort is hoe minder het splintert. Hardhouten Palen van Azobé splinteren dus aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld vuren. Ook Western Red Cedar heeft een zeer fijne houtstructuur en daardoor niet veel splinters.