Douglas Tuinhout

Zonder twijfel de tuinhit van dit moment! Op deze pagina vindt u mogelijkheden, toepassingen en bewerkingen van Douglas Tuinhout. Er zijn wat verschillende namen in de omloop voor deze houtsoort: Lariks Douglas, Douglas Lariks, Lariks hout, Larix of Douglas Hout. Zelfs de naam Lariks Douglas Hout komt voor maar hiermee wordt Douglas Hout bedoeld. Vaak wordt door de consument hetzelfde bedoeld maar niet hetzelfde aangeboden door de verschillende handelaren. Er zijn dus wel degelijk verschillen! Hierbij de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.:

_DSC1214

Lariks (Siberisch)

Lariks Douglas Rabat 18x180mm

Douglas Hout

Lariks hout is lichter van kleur!

Zoals te zien op de afbeeldingen hiernaast is het Lariks Hout lichter van kleur dan Douglas. Onbehandeld is Lariks heel licht. Douglas neigt bijna tegen het zalmroze aan en heeft hierdoor een zeer bijzondere uitstraling.

Herkomst:

Lariks komt in verschillende landen voor maar de soorten die toegepast worden als tuinhout komen voornamelijk uit Siberie. Het hout wat daar vandaan komt is namelijk harder door de kou en de bomen zijn hierdoor ook langer en rechter dus bevatten minder noesten dan de Europese Lariksbomen. Douglas Hout daarentegen komt voornamelijk uit Frankrijk en Duitsland.

Duurzaamheid:

Beide houtsoorten hebben een duurzaamheidsklasse van 3. Wat betekent dat het matig duurzaam is vergelijkbaar met geïmpregneerd Grenen of vurenhout.

Noesten:

Lariks Hout bevat geen of nauwelijks noesten en is daardoor zeer geschikt voor vloeren of afwerking. Douglas heeft wel noesten en wordt daardoor meer toegepast voor dikkere verwerkingen zoals balken en andere toepassingen in de tuin.

Toepassingen Douglas Tuinhout:

Wat kan je maken van Douglas Hout? Hier een aantal voorbeelden:

Lariks Douglas Rabatdelen

Lariks Douglas Rabatdelen

  • Tuinhuizen/ overkappingen
  • Schuttingen
  • Vlonderplanken
  • Houten Gevelbekleding
  • Schaaldelen

De meeste toepassingen zijn dus aan de buitenzijde van het huis of in de tuin. Ook de kenmerkende chalets zoals in de Alpen aantreft zijn vaak gebouwd van frans Douglas.

Behandeltip: 
Na aanleg van uw gebouw of schutting in de tuin is het belangrijk om zich te realiseren dat het hout zeer snel vergrijst. Als u het hout niet tijdig behandelt dat is het binnen enkele weken (!) nagenoeg grijs geworden en er nog maar weinig zichtbaar van de kenmerkende kleur en tekeningen in het hout. Wij adviseren voor een transparante laag op het hout om Nano Coating te gebruiken.

Douglas Tuinhout Producten:

Lariks Douglas Vlonderplank

Douglas Vlonderplanken

Bekijk direct onze producten en bestel online:

Klik hier voor een overzicht van het assortiment en prijzen Lariks Douglas hout van Eppinga

Reageren is uitgeschakeld