De verschillende soorten tuinhoutAzobé Balk ruw 50x100mm

Op deze pagina voorziet Eppinga hout en bouwmaterialen u van informatie omtrent tuinhout. De tuinhout soorten die hier besproken worden, heeft Eppinga voor u op voorraad liggen. U kunt hier informatie vinden over de prijs,

de eigenschappen van de tuinhout soorten, de bewerkbaarheid en werkbaarheid, hardheid, duurzaamheid, maar ook waar het product vandaan komt. Tevens zal Eppinga u voorlichten welk houttypen voor welke doeleinden gebruikt kunnen worden. Elk houtsoort heeft weer haar eigen kwaliteiten waardoor het voor verschillende projecten geschikt kan zijn.

De tuinhoutsoorten die op deze pagina beschreven worden zijn:
* Douglas hout
* Azobé
* Geïmpregneerd hout
* Western Red Cedar

In het schema hieronder is snel te zien welke type tuinhout in welke prijsklasse valt, dit is aangegeven door middel van plussen en minnen. Een plus betekend duur en min betekend goedkoop. Daarnaast wordt ook aangegeven in welke duurzaamheidsklasse het tuinhout valt. De hardheid wordt aangegeven door middel van plussen en minnen. Plus betekend hard en min betekend zacht. Vervolgens wordt per type tuinhout de herkomst en de toepassing aangegeven.

 Type tuinhout Prijs Duurzaamheidsklasse Hardheid Herkomst Toepassing
Douglas

+/-

3

+/-

Frankrijk Tuinhuizen, overkapping, schuttingen
Azobé

++

1

++

West Afrika Steigers, damwanden, palen, beschoeiingen
Geïmpregneerd Vuren/Grenen

+

3

+/-

Zweden, Duitsland, Finland Gevelbekleding, schuttingen, vlonders, tuinhuizen
Wester Red Cedar

+

2

Westelijk Noord Amerika Gevelbekleding, boeidelen, rabatdelen

Hieronder wordt uitgebreid aandacht gegeven aan de soorten tuinhouten.

Douglas Hout

PrijsGeschaafd Douglas Hout assortiment
Douglas tuinhout is ten opzichte van andere soorten tuinhout gemiddeld geprijsd. Douglas tuinhout wordt veel door consumenten en bedrijven gekocht. De prijs voor dit type tuinhout is daarom ook betaalbaar voor iedere portemonnee.

Eigenschappen
Douglas tuinhout is te herkennen door het zacht roze/licht geelbruine kleur. Naast de mooie kleur is dit type tuinhout voorzien van mooie vlamtekeningen, waardoor het een stoere uiterlijk geeft. De nerf van het hout is fijn en het hout droogt snel zonder veel neiging tot scheuren en vervorming.

Bewerkbaarheid
Dit type tuinhout is goed te bewerken en levert weinig tot geen moeilijkheden op. Het gereedschap dient ten alle tijden scherp te zijn voor een mooie en strakke bewerking. Indien u het tuinhout dient te bewerken met spijkers en schroeven, dan is dat geen probleem, maar ten alle tijden voorzichtig uitvoeren om de kans op splijten te voorkomen. Daarnaast is Douglas tuinhout geschikt om te lijmen, maar er wordt afgeraden om het hout te buigen.

Werkbaarheid/ hardheid en duurzaamheid
Douglas tuinhout werkt middelmatig. Indien het hout droog wordt geleverd en wordt verwerkt in een droge ruimte, dan zal de kans op werken minimaal zijn. Mocht het hout na verwerken in een ander klimaat terecht komen, dan is de kans op werken middelmatig. Naast de werkbaarheid is ook de hardheid van Douglas tuinhout middelmatig, dit is ook te herleiden uit de duurzaamheid. Douglas tuinhout bevat namelijk een duurzaamheidsklasse van niveau 3. Dit is vergelijkbaar met geïmpregneerd Grenen of Vurenhout. Niveau 3 kan beschreven worden als matig duurzaam. De levensduur van Douglas hout is 10 tot 15 jaar.

Herkomst
Douglas tuinhout wordt voornamelijk uit Frankrijk en Duitsland geïmporteerd. Eppinga hout en bouwmaterialen importeert Douglas tuinhout zelf en bewerkt dit tuinhout ook zelf in de eigen zagerij. Klik hier voor meer informatie over de zagerij.

Doeleinden
Waar wordt Douglas tuinhout voor gebruikt. Dit type hout wordt vrij divers gebruikt en verbruikt. Waarvoor Douglas tuinhout op dit moment vaak voor gebruikt wordt is voornamelijk voor het maken van tuinhuizen en overkappingen, maar ook worden er schuttingen mee gemaakt. Ook is Douglas tuinhout geschikt voor vlonderplanken. Klik hier voor meer informatie over Douglas vlonderplanken. Indien u wenst kan Eppinga hout en bouwmaterialen het Douglas tuinhout bewerken tot gevelbekleding en schaaldelen.

Azobé

Prijs
Azobé tuinhout is ten opzichte van andere tuinhout soorten duurder. Waarom dit hout duurder is ten opzichte van andeAzobe Palen en balkenre houtsoorten komt door de eigenschappen en de hardheid van het product. Azobé is top tuinhout en de koper krijgt gegarandeerd kwaliteit terug voor het geld.

Eigenschappen
Azobé tuinhout is hardhout en is donkerrood tot chocolade bruin van kleur. Het houtstructuur van Azobé is in het algemeen vrij regelmatig. Dit type tuinhout is zeer sterk en slijtvast, ook is het hout relatief zwaar.

Bewerkbaarheid
Dit type tuinhout is ondanks de hardheid goed machinaal te bewerken. Zoals bij elk hout dient het gereedschap ten alle tijden goed scherp te zijn. Om een glad oppervlak te krijgen dient bij machinaal schaven gebruik gemaakt te worden van een kleine spaanhoek. Belangrijk om te weten is dat bij droog bewerken een duidelijk afstompende werking op zagen en beitels optreed.

Werkbaarheid/ hardheid en duurzaamheid
Ondanks dat Azobé tuinhout een hardhout is, is de werkbaarheid groot. Gezien het hout zeer langzaam droogt kunnen er kopse, maar ook lengtescheuren ontstaan. Tijdens het droogproces is Azobé  meestal onderhevig aan vervorming. Azobé is één van de hardste houtsoorten dat Eppinga hout en bouwmaterialen verkoopt. Dit type tuinhout bevat daarom ook een duurzaamheidsklasse van 1. Dit betekent dat Azobé tuinhout 25 jaar of langer mee kan gaan. Doordat dit hout zolang mee kan gaan, kan dit type tuinhout ook omschreven worden als duurzaam tuinhout.

Herkomst
Azobé tuinhout wordt geïmporteerd uit West Afrika en stamt af van de loofboom. Deze boom wordt ook wel Lophira Alata genoemd.

Doeleinden
Gezien Azobé een zeer zware, harde tuinhout soort is met daarbij slijtvast en duurzaam, wordt Azobé tuinhout veel gebruikt als constructiehout in de waterbouw voor sluisdeuren, remmingwerken, stuwen, steigers, bruggen, brugdekken, damwanden, gordingen, palen en wrijfbalken. Ook kunnen er beschoeiingen van gemaakt worden.

Geïmpregneerd hout

PrijsGrenen SLS geschaafd geimpregneerd 38x89mm (2)
Geïmpregneerd tuinhout kunnen we opdelen in 2 soorten, namelijk geïmpregneerd grenenhout en geïmpregneerd vurenhout. Over het algemeen is dit type tuinhout niet duur, toch maakt de bewerking van het impregneren het hout duurder. Noch is geïmpregneerd hout betaalbaar tuinhout.

Eigenschappen
Bij geïmpregneerd hout wordt het hout doordrenkt met een schimmelwerend middel. Door de behandeling wordt de levensduur van het Vuren en Grenen tuinhout verlengt.

Bewerkbaarheid
Grenen en Vuren geïmpregneerd tuinhout laat zich zowel met de hand als machinaal vrij gemakkelijk bewerken. Indien het hout fijn jarig is, laat het hout zich nog beter bewerken. Bij geïmpregneerd tuinhout dient het bewerkingsmateriaal scherp te zijn.  Grenen en Vuren geïmpregneerd tuinhout kunnen goed met spijkers en schroeven bewerkt worden. Ook is dit type tuinhout geschikt om te lijmen.  Afgeraden wordt om het hout te gaan buigen.

Werkbaarheid/hardheid en duurzaamheid
Geïmpregneerd tuinhout werkt middelmatig, Grenen en Vuren geïmpregneerd tuinhout drogen snel. Beide producten hebben lichtelijk de neiging tot scheuren bij het droogproces. Voor de bewerking van het hout hoeft niet gewacht te worden tot het hout droog is. Het geïmpregneerde tuinhout heeft een middelmatige hardheid en bevat een duurzaamheid niveau van 3. Dit betekent dat het hout 10 tot 15 jaar mee gaat. Dit type tuinhout kan omschreven worden als matig duurzaam.

Herkomst
Het geïmpregneerde vuren tuinhout is afkomstig van de fijnspar en is afkomstig uit Zweden, Duitsland en Finland. Het geïmpregneerde grenen tuinhout is afkomstig uit Frankrijk.

Doeleinden
De geïmpregneerde tuinhouten kunt u voor verschillende doeleinden gebruiken. Denk hierbij aan gevelbekleding, schuttingen, vlonders, tuinhuizen enzovoort. Indien u meer informatie wenst over Grenen geïmpregneerde vlonderplanken, klik dan hier.

Western Red Cedar

PrijsWestern Red Cedar Ruw
Western Red Cedar tuinhout is over het algemeen duurder tuinhout. Dit type tuinhout is gezien andere soorten tuinhout ook van betere kwaliteit.

Eigenschappen
Western Red Cedar staat bekend om de grote kleurvariatie die het verse hout kan vertonen. Het donkere hout komt meestal uit het centrale deel van de stam. Het lichte Western Red Cedar tuinhout komt voornamelijk uit de buitenzijde. Dit type tuinhout heeft een lichte vlam vorming in het hout, maar is niet overheersend waardoor het een rustige uitstraling geeft.

Bewerkbaarheid
Tuinhout van Western Red Cedar is met de hand en machinaal goed te bewerken. Zorg voor scherp gereedschap en oefen niet teveel druk uit op het hout, dit kan namelijk voor beschadigingen zorgen. Het hout wordt dan samengeperst wat voor deukvorming kan zorgen. Het hout is zacht en kan daardoor snel  beschadigen. Western Red Cedar tuinhout kan goed bevestigd worden met schroeven en spijkers. Dit type tuinhout bevat corrosie veroorzakende inhoud stoffen, daardoor wordt aanbevolen roestvast stalen of aluminium spijkers of schroeven te gebruiken.  Naast spijkers en schroeven kan het hout ook goed gelijmd worden. Er wordt afgeraden om dit type tuinhout te buigen.

Werkbaarheid/hardheid en duurzaamheid
Western Red Cedar werkt middelmatig. Dit type tuinhout droogt snel, als het dun hout betreft. Bij dit droog proces treedt weinig vervorming op. Western Red Cedar tuinhout is qua hardheid vrij zacht. Hierdoor kunnen snel beschadigingen optreden. Tevens is dit type tuinhout duurzaam, het bevat namelijk de duurzaamheidsklasse van 2. Dit betekent dat het hout 15 tot 25 jaar mee gaat.

Herkomst
Het type tuinhout Western Red Cedar komt uit Westelijk Noord Amerika. De boom waaruit Western Red Cedar gezaagd wordt, wordt ook wel de Reuzenlevensboom genoemd. Dit soort kan een extreme leeftijd bereiken. Bekend is dat er bomen zijn die ouder dan 1000 jaar zijn. Deze bomen kunnen daarnaast ook nog eens 80 meter hoog worden.

Doeleinden
Het mooie aan dit type tuinhout is dat het hout voor alle mogelijke constructies gebruikt kan worden.  Eppinga hout en bouwmaterialen maakt van Western Red Cedar onder andere gevelbekleding, boeidelen, rabatdelen, planken maar ook Zweeds rabat.