Composiet terras aanleggen

Wij hebben momenteel geen composiet vlonderplanken in ons assortiment. Wij adviseren om  (hard)houten vlonderplanken toe te passen.

Wilt u zelf een composiet terras aanleggen? Bij Eppinga hout & bouwmaterialen kunt u terecht voor het totaalpakket: vlonderplanken, onderliggers, hoekprofielen, bevestigingsmateriaal. Onze vlonderplanken zijn eenvoudig te plaatsen, zowel met montageclips als met bevestigingslijsten (strips). Met een aantal handige tips van Eppinga kunt u gemakkelijk zelf een composiet terras aanleggen. Een goede voorbereiding is daarbij het halve werk. We verdelen de complete klus in drie stappen:

 • Allereerst gaan we na welke producten we nodig hebben en hoeveel we van elk product nodig hebben.
 • Daarna verzamelen we alle producten en materialen.
 • Tot slot gaan we daadwerkelijk het composiet terras aanleggen.

 

Benodigde producten en materialen vaststellen

Voordat u start is het belangrijk om er achter te komen welke producten u nodig heeft én hoeveel u van elk van deze producten nodig heeft. Voor een composiet terras heeft u de volgende producten nodig: composiet vlonderplanken, eventueel composiet hoekprofielen, strips of clips (ter bevestiging), piketpalen, worteldoek, onderliggers en slotbouten.

Composiet vlonderplanken en hoekprofielen

Belangrijk hiervoor is de grootte van uw terras. Hoeveel m2 aan composiet terras wilt u aanleggen? Bekijk vervolgens hoeveel composiet vlonderplanken u daarvoor nodig heeft. Houdt daarbij rekening met:

 • De bevestigingsmethode van uw vlonderplanken. U kunt deze met strips of met clips bevestigen. Bij beide bevestigingsmethodes ontstaan er verschillende ruimtes tussen de vlonderplanken. Bij bevestiging met clips is deze 2mm en bij bevestiging met strips is deze zo’n 15mm.
 • De breedtemaat en lengtemaat van de door u gekozen vlonderplank.

Indien gewenst kunt u de randen van uw terras afwerken met composiet of aluminium hoekprofielen. Deze hoekprofielen geven uw terras een moderne en fraaie uitstraling. Ga na hoeveel meter aan hoekprofiel u nodig heeft.

Stevig fundament 

Erg belangrijk voor een mooi en duurzaam terras is een stevig fundament. Daarom worden de vlonderplanken ook op onderliggers bevestigd. De onderliggers hebben echter ook een stabiele ondergrond nodig. Hiervoor worden vaak hardhouten piketpalen gebruikt. Hoeveel u daarvan nodig heeft, is afhankelijk van hoeveel onderliggers u gaat gebruiken. Voor het begin en het einde van elke onderlegger heeft u een piketpaal nodig. Daarnaast adviseren wij om na elke 40cm opnieuw een piketpaal te plaatsen.

Wat voor onderliggers wilt u gaan gebruiken? Wij adviseren om voor een composiet terras uitsluitend onderliggers van hardhout of composiet te gebruiken. Hoeveel onderliggers u nodig heeft, is afhankelijk van de grootte van uw terras. Houdt tussen de onderliggers een ruimte van maximaal 40cm aan. Voor de bevestiging van de onderliggers op de piketpalen dient u slotbouten te gebruiken.

Ook belangrijk voor een blijvend mooi composiet terras is worteldoek. Worteldoek voorkomt de groei van onkruid tussen uw vlonderplanken. Om te berekenen hoeveel worteldoek u nodig heeft, kijkt u naar het totaaloppervlak aan terras dat u van plan bent te plaatsen. Geef u zelf daarbij een klein beetje speling.

Monteren met strips of clips

Wilt u de planken aan de onderliggers bevestigen met behulp van montageclips of met bevestigingslijsten (strips)? Zoals gezegd, is de ruimte tussen de composiet vlonderplanken bij bevestiging met clips 2mm en bij strips 15mm. De tussenruimte van 15mm zorgt voor een zogenaamd scheepsdekmotief. Voor de bevestiging van de clips en de strips op de onderliggers kunt u het beste de RVS vlonderschroeven 5x40mm van Woodies gebruiken.

Let op! Niet alle composiet vlonderplanken hebben dezelfde sponning/profiel aan de zijkant met als gevolg verschillende soorten clips en strips. Alle massief composiet vlonderplanken enerzijds en de holle composiet vlonderplanken met de kopmaat 25x160mm anderzijds kunnen enkel met de volgende clips en strips worden bevestigd:

 • Bevestigingslijst composiet vlonder aluminium 23x40mm
 • Bevestigingslijst composiet vlonder zwart 23x40mm
 • Startclips composiet vlonder (25 stuks)
 • Tussenclips composiet vlonder (50 stuks)

 

Voor de holle composiet vlonderplanken met de kopmaat 25x250mm kunt u uitsluitend de volgende clips en strips gebruiken:

 • Bevestigingslijst composiet vlonder aluminium 24x40mm
 • Montageclips composiet vlonder (45 tussen- en 5 startclips)

 

Producten en materialen verzamelen

Nu u bepaald heeft hoeveel u van elk product nodig hebt, kunt u deze gaan verzamelen. De volgende producten zijn op de gelijknamige pagina’s te bestellen:

 

Piketpalen, slotbouten, worteldoek en RVS vlonderschroeven kunt u hieronder toevoegen aan uw winkelmand.

 

Composiet terras aanleggen

Nu kunnen we beginnen met het aanleggen van uw composiet terras.

Afgraven

Bedenk allereerst wat de gewenste hoogte van uw toekomstig composiet terras dient te worden. Dit heeft namelijk invloed op de hoeveelheid cm die u onder uw terras af dient te graven. Houdt hierbij rekening met een te plaatsen zandlaag van 10cm en dat de piketpalen een aantal centimeter boven de zandlaag uit moeten steken. Zodoende kunnen de onderliggers eenvoudig op de palen worden bevestigd. Plaats na het afgraven de zandlaag.

Piketpalen plaatsen

Teken zorgvuldig uit waar de piketpalen geplaatst moeten worden. Tussen de onderliggers zal, zoals eerder vermeld, een ruimte van 40cm komen. Verder hebben ze in de lengte om de 40cm ondersteuning van een piketpaal nodig. Plaats dus de piketpalen om de 40cm in zowel de lengte als de breedte. Zorg er voor dat de palen een aantal centimeter boven de zandlaag uitsteken.

Worteldoek leggen

Leg vervolgens de worteldoek over de piketpalen. Snij vervolgens gaten in de worteldoek op de plaatsen waar de piketpalen door de doek moeten komen.

Onderliggers bevestigen

Plaats de onderliggers met de smalle kant op de worteldoek en bevestig deze met slotbouten op de zijkanten van de piketpalen. Gebruik daarbij een ratelsleutel.

Vlonderplanken leggen

Begin met het plaatsen van de buitenste vlonderplank en bevestig de buitenkant daarvan met de juiste startclips op alle onderliggers. Gebruik daarbij de RVS vlonderschroeven 5x40mm. Bevestig vervolgens de binnenkant met tussenclips of strips (bevestigingslijsten) op de onderliggers. Plaats vervolgens tegen deze tussenclips of strips de volgende vlonderplank. Herhaal deze stappen totdat uw terras de gewenste breedte heeft. Eindig opnieuw met een startclip op iedere onderligger. Volg dezelfde richtlijnen als de lengte van uw terras uit meerdere vlonderplanken bestaat.

Let op! Composiet zal in de lengte krimpen of uitzetten onder invloed van de temperatuur. Houdt daar rekening mee door zo’n 3mm ruimte tussen de kopse kanten van de vlonderplanken te houden.

Hoekprofielen bevestigen

Indien u dat wenst, kunt u tot slot de hoekprofielen om uw terras plaatsen. Gebruik de RVS vlonderschoeven om deze te bevestigen.

 

 

Reageren is uitgeschakeld