Mahonie

Boomstamtafel 

Een boomstamtafel wordt ook wel boom tafel, massieve tafel, massieve boomstam tafel, schaaldeel tafel genoemd. Het maken van een boomstamtafel is mogelijk door het gebruik van een massief blad. Eppinga biedt u tips voor het bouwen, geeft u de prijzen en eigenschappen van de verschillende houtsoorten en komt zelf met een aantal voorbeelden. Wij verkopen losse massieve tafelbladen, onderstellen en hout om een eigen onderstel te maken. Zo maakt u uw eigen pronkstuk in de woonkamer.

Kleding Leger des Heils - CJS Woningontruiming

Waar start ik?

Voor je begint met het maken van een boomstamtafel moet je met een goed plan komen. Aantal dingen waar je op moet letten:

  • Welke afmeting moet de boomstam tafel hebben?
  • Welk houtsoort wilt u gebruiken?
  • Wat is uw budget?
  • Hoe wil je de tafel behandelen?

Let op: Zorg dat u volledig gedroogd hout gebruikt. Hout wat (nog niet helemaal) droog is gaat snel werken. Zeker bij plaatsing in een warme ruimte.


Tafelbladen​ ​op​ ​maat

We bieden de bladen op maat aan. Dit betekent dat op basis van de door u gewenste afmetingen, houtsoort, onderstel en afwerking een selectie gemaakt wordt van de bladen. U kan ervoor kiezen om zelf het blad af te werken. Dan kunt u een eigen onderstel verzorgen en het blad ook zelf schuren en polijsten. We kunnen het blad ook geschaafd leveren of een complete tafel met de onderstellen van één van onze partners. Uiteraard kunnen we ook het transport en de plaatsing​ ​van​ ​de​ ​tafels​ ​verzorgen.


Welke houtsoort is van toepassing

Boomstamtafel

Padouk

In principe zou je van elke boom een tafelblad kunnen maken. De meest geschikte houtsoorten moeten hard en dik zijn, want de bladen blijven van nature recht en vlak. De zachtere dennensoorten zoals Douglas of Vuren zijn sneller geneigd om te gaan werken, waardoor ze sneller zullen scheuren of krom trekken. Deze houtsoorten zijn geschikter voor toepassingen buitenshuis. Het komt wel eens voor dat Vuren wordt gebruikt voor binnen, maar dan in de vorm van steigerplanken. De reden hiervoor is dat het houtsoort Vuren niet verkrijgbaar is in massieve bladen, omdat de bomen niet heel dik worden. Ander nadeel van dennenhout is dat het hout hars bevat.

Voor gebruik voor binnen zijn hard houtsoorten zoals, Padoek, Eiken en Kastanje zeer geschikt. Andere tropische hard houtsoorten zoals Azobe, Angelim is niet van gebruikelijk voor meubilair aangezien deze houtsoorten werken: het scheurt of trekt krom. Daarnaast is het hout zeer zwaar qua gewicht.

We hebben vaak wisselende stammen en elk blad is hierdoor uniek. Als u klikt op de houtsoort komt u op de pagina die u meer verteld over de houtsoort. Hier kunt u ook de boomstamtafels bestellen.

Meest voorkomende houtsoorten:


Prijs boomstamtafel

De kracht van Eppinga zit hem in het rechtstreeks importeren van hout van over de hele wereld. Zo bieden wij u het voordeel van een scherpe prijs voor uw blad en de garantie van 100% FSC verantwoord hout. Er is geen vast prijskaartje per blad, want elke tafelblad is uniek. De prijs wordt bepaald aan de hand van een aantal kenmerken, zoals de lengte, breedte, dikte en de kwaliteit; zitten er veel scheuren in etc.

Momenteel hebben wij uit voorraad beschikking over de volgende houtsoorten:

Houtsoorten Lengte (cm) maximaal Breedtes (cm) Dikte (cm) Prijs ruw (per m² incl. btw) Prijs geschaafd en behandeld (per m² incl. btw)
Padouk  525 70-130 8  € 416,72 € 520,90
Eik  525 70-130 5.5  € 356,22 € 427,46
Mahonie  550 70-130 8  € 355,74 € 426,55
Vuren  1100 70-90 8  € 161,- € 193,2
Piquia  660 71-118 7.6  € 355,74- € 426,89
Sapupira  620 84-122 7.6  € 250,- € 302,50
Suar (kant-en-klaar)  250-350  70-90 5 of 10  n.v.t.  € 532,-

Uw boomstamtafel behandelen

Het behandelen van een boomstamtafel kan op verschillenden manieren. Voor welke doeleinde is het: binnen of buiten? Nu volgen een aantal tips wat u kunt doen:

  • Binnenshuis: de bladen kunt u aflakken of behandelen met een speciale interieur olie. Waar u voor kiest is met name afhankelijk van of u het blad een glimmend uiterlijk wilt geven of dat u een natuurlijke uitstraling wil geven aan het huis.
  • Buitenshuis: ook hier kunt u kiezen voor een lak, advies is wel dat u dan kiest voor een bootlak of een andere krachtige lak. Deze behandeling zal u vaak moeten herhalen; 1 keer per jaar is aan te raden.

Voor de verschillende opties en adviezen klik hier om bij Eppinga meer te weten te komen over de mogelijkheden.

Boomstamtafel

Suar

Boomstamtafel met epoxy


Onderstellen

Vuren bartafel met houten onderstel

Hieronder vindt u een selectie aan stalen onderstellen die wij in combinatie met elk tafelblad kunnen leveren. Het staal van deze onderstellen is 12 cm dik. Onderstaande onderstellen zijn in verschillende kleuren en op maat verkrijgbaar. Eppinga kan ook houten onderstellen leveren van hetzelfde soort hout als het gekozen tafelblad. Deze onderstellen kunnen een vorm naar keuze hebben. (vb: zie vuren bartafel hiernaast). Geeft dit aan in de toelichting in de offerte.

  Prijs per poot €110,-

   Prijs per poot €110,-


Klik hier om onze brochure te downloaden voor meer informatie.


Bekijk de actuele voorraad en assortiment op deze pagina:

Massief houten tafelbladen