Begrippenlijst

 

In elke sector wordt terminologie gebruikt dat enkel bekend is bij personen werkzaam in diezelfde sector. De houtsector is daar geen uitzondering op. Wij begrijpen daarom dat u op onze website soms termen tegenkomt waarvan u de betekenis niet kent. In onze begrippenlijst proberen wij daarom zo veel mogelijk van deze termen uit te leggen. Mist u een bepaalde term? Stel ons dan uw vraag via de e-mail.

Coaten

Coaten wordt vaak verward met impregneren. Ze zijn beiden een manier van hout behandelen. Het doel is dan ook om de duurzaamheid van het hout te vergroten, maar het verschil zit in de manier van behandelen. Bij coaten wordt een laag van het houtbewerkingsproduct op het hout gespoten, terwijl het bij impregneren de laag in het hout trekt.

Duurzaamheidsklasse

Hout wordt onder andere beoordeeld op de levensduur. Wanneer hout lang goed blijft (25 jaar of langer) spreken we doorgaans van erg duurzaam hout. Dit hout wordt in gedeeld in duurzaamheidsklasse 1. Wanneer hout korter goed blijft (5 jaar of minder), dan spreken we van minder duurzaam hout. Dit hout wordt ingedeeld in duurzaamheidsklasse 5. Op onze pagina over duurzaamheidsklassen vindt u meer informatie over dit onderwerp.

Geschaafd hout

Geschaafd hout is simpelweg bewerkt hout. Het hout kan geschaafd worden met een handschaaf of een elektrische schaaf. Bij Eppinga kunt u uw hout op maat laten schaven door onze eigen zagerij. Wilt u meer weten over uw hout op maten laten zagen en schaven? Neem dan contact met ons op via de mail of telefoon. Maar u bent natuurlijk ook van harte welkom in onze showroom.

Gronden

Hout gronden is een manier van hout behandelen. Het hout wordt meerdere lagen geverfd waardoor het steviger wordt en minder snel haar kleur verliest.

Impregneren

Zie onze pagina over geïmpregneerd hout

Ruw hout

Ruw hout is gezaagd hout dat vervolgens niet is bewerkt. Het oppervlak is daardoor ruw. In plaats van ruw wordt ook wel eens de term ‘bezaagd’ gebruikt.

Thermisch modificeren 

Thermisch modificeren is ook een manier om het hout een grotere duurzaamheid te geven.  Het hout wordt onder druk in een ketel geplaatst en onder een temperatuur van rond de 200 graden verhit. Hierdoor verandert de chemische structuur van het hout. Tijdens dit proces worden er geen chemische stoffen toegevoegd het is dus ook een verantwoorde manier van hout verduurzaming. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze pagina over gemodificeerd hout.

Verduurzaamd hout

Verduurzaamd hout is behandelt hout waardoor de duurzaamheid vergroot is. Dat kan door het te hout te coaten, impregneren of thermisch modificeren.

Vingerlassen

Een vingerlas is een gekarteld uiteinde van een plank. Deze uiteinden vouwen in elkaar om om de verbinding tussen twee planken sterker te maken. De in elkaar vallende uiteinden lijken op twee handen die in elkaar schuiven. Bij vingerlassen wordt vaak ook nog lijm toegepast.