Ayous Gevelbekleding

Ayous is een houtsoort uit Tropisch West Afrika die geschikt is voor meerdere toepassingen. Op deze pagina wordt u voorzien van allerlei informatie wat betreft Ayous hout. Hierbij kunt u denken aan de eigenschappen, prijs, toepassingen en de behandeling van het hout.

Deze houtsoort is afkomstig uit Afrika. Ayous hout is afkomstig van de Ayous boom. Deze boom is gemiddeld 25-40 meter hoog met een maximale lengte van wel 50 meter. De gemiddelde diameter van deze boom varieert tussen de 0,9 en 1,5 meter. Stammen met een diamter van 2,0 meter komen echter ook voor. Typisch zijn de tot 1 cm wormgaten. Dit worden ook wel mulots genoemd in Afrika.

Grijs: Ayous vergrijsd vrij snel als het onbehandeld aangebracht wordt.

Kenmerken

  • Groeigebied(en): Tropisch West Afrika
  • Kleur: Zeer licht, geelachtig. In het hout kunnen zwarte mineraalstrepen voorkomen. Dit is afhankelijk van het groeigebied. Door het thermische modificatieproces krijgt het hout een licht- tot donkerbruine kleur.
  • Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 5, bij standaard Ayous hout. Na het thermische modificatieproces heeft het hout duurzaamheidsklasse 2.
  • Gewicht: ~400 kg/m3).
  • Bewerken: Het hout is goed te bewerken. Het hout splijt en splintert niet tijdens het bewerken.
  • Afwerken: Valt goed te behandelen.
  • 100% FSC verantwoord hout

Zelfde Ayous gevel als hierboven 1 jaar later (!).

Soorten Ayous

Ayous is erg geschikt voor thermische modificatie. Het hout verhoogt hierdoor haar duurzaamheid. Onbehandeld heeft het hout duurzaamheidsklasse 5. Na het thermische modificatieproces is dit duurzaamheidsklasse 2. Hier bij Eppinga bieden wij Ayous thermisch gemodificeerd aan.

Het Ayous niet laten vergrijzen? Dat kan!!

Ayous geimpregneerd houten gevelNaast het modificeren kan je Ayous ook heel goed impregneren. Het hout wordt dan onder druk geïmpregneerd zoals ook al heel lang met het bekende groene tuinhout gebeurt. Hierdoor verkleurt het hout nagenoeg niet en het impregnaat zorgt ervoor dat de goudbruine kleur langer behouden blijft. Een voorbeeld van Gemodificeerd en geïmpregneerd Ayous:

Toepassingen

Ayous is een geschikte houtsoort voor interieurtoepassingen. Ayous laat zich goed en glad bewerken. Hierdoor is het geschikt voor diverse profileringen en aftimmeringen. Het wordt daarom ook veel toegepast als gevelbekleding. Het wordt ook gebruikt voor meubelen, fineer, orgels, piano’s en lijstwerken. Ayous is dus geschikt voor meerdere toepassingen.

Gevelbekleding

Klik hier voor ons volledige assortiment Ayous gevelbekleding.

Vragen/advies nodig?

Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om  bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Ons contactformulier is te downloaden via onderstaande link:

https://eppinga.nl/wilt-gratis-advies-maak-vrijblijvend-afspraak/

Offerte aanvragen?

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan door hier te klikken. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.