Acacu

Acacu is een houtsoort die geschikt is voor meerdere toepassingen. Het hout is geschikt voor thermische modificeren en impregneren. Op deze pagina wordt u voorzien van allerlei informatie wat betreft Acacu hout. Hierbij kunt u denken aan de eigenschappen, prijs, toepassingen en de behandeling van het hout.

Deze houtsoort is afkomstig uit het tropisch Midden-en Zuid-Amerika. Acacu hout is afkomstig van de Acacu boom. Deze boom is gemiddeld 25-40 meter hoog met een maximale lengte van wel 60 meter. De gemiddelde diameter van deze boom ligt tussen de 0,9 en 1,5 meter. Stammen met een diamter van 1,8-2,7 meter komen echter ook voor. De bast is bezet met scherpe stekels en het sap uit de bast is giftig. Daarom heeft deze boom ook wel de bijnaam ‘poison tree’. Dit hout is erg gewild en exclusief.

Kenmerken

  • Groeigebied(en): Tropisch regenwoud (Midden- en Zuid-Amerika)
  • Kleur: Geelachtig tot bruingeel. Tussen spint en kernhout bestaat nagenoeg geen verschil.
  • Duurzaamheid: Duurzaamheidsklasse 4, bij standaard Abacu hout.
  • Gewicht: ~400 kg/m3).
  • Bewerken: Het hout is matig goed te bewerken. Het zagen en schaven kost tijd en precisie. Hier bij Eppinga wordt hier veel aandacht aan besteedt en bieden wij alleen de beste planken aan.
  • Afwerken: Valt goed te behandelen.
  • 100% FSC verantwoord hout

 

 

Soorten Acacu

Hier bij Eppinga kunnen wij u drie verschillende soorten Abacu hout aanbieden. Deze bestaan uit:

  • Acacu
  • Acacu thermisch gemodificeerd
  • Acacu thermisch gemodificeerd + geïmpregneerd

Acacu

Op de foto ziet u Acacu in haar oorspronkelijke toestand. Hierbij is het hout niet bewerkt en komt de kleur goed naar voren. In deze vorm heeft het hout duurzaamheidsklasse 4. Hierbij is het hout niet duurzaam als je kijkt naar hoe lang het hout mee kan gaan.

 

 

Acacu thermisch gemodificeerd

Acacu hout is ook zeer geschikt voor thermische modificatie. Op de foto is een Acacu plankje te zien dat thermisch gemodificeerd is. Dit resulteert in een bruine plank met duurzaamheidsklasse 2. Door het thermische modificatie proces is de duurzaamheid verbeterd van klasse 4 naar klasse 2. Bij dit soort hout is er na verloop van tijd nagenoeg geen kleurverschil.

 

Acacu thermisch gemodificeerd + geïmpregneerd

Acacu hout bieden wij ook aan in duurzaamheidsklasse 1. Hierbij wordt het hout thermisch gemodificeerd en geimpregneerd. Er is nagenoeg geen kleurverschil tussen dit hout en het thermisch gemodificeerde hout. Ook deze vorm van Acacu behoudt haar kleur. Door haar duurzaamheidsklasse gaat dit hout zo’n 25 jaar (of langer) mee.

 

Toepassing

Wij passen Acacu hout toe als gevelbekleding. Hierbij heeft u de keuze uit Acacu thermisch gemodificeerd en Acacu thermisch gemodificeerd + geïmpregneerd.

Wilt u uw gevel een luxe uitstraling geven? dan is deze houtsoort de ideale keuze voor u!

 

Kleurverschil

Om aan te tonen dat dit hout bij blootstelling aan diverse weersomstandigheden niet verkleurd, hebben wij het 2 weken blootgesteld aan diverse  weerstomstandigheden, zoals hevige regen, hagel en grote temperatuursverschillen. Hieronder kunt u zien dat beide soorten Acacu niet zijn verkleurd.

Vragen/advies nodig?

Heeft u advies nodig over gevelbekleding? Dan bieden wij u de mogelijkheid om  bij ons op adviesgesprek te komen. Hierbij wordt u geadviseerd door één van onze collega’s. Zodra u ons contactformulier invult, neemt één van onze collega’s contact met u op om samen met u een afspraak in te plannen.

Ons contactformulier is te downloaden via onderstaande link:

https://eppinga.nl/wilt-gratis-advies-maak-vrijblijvend-afspraak/

Offerte aanvragen?

Bent u geïnteresseerd in deze of een andere houtsoort? Of bent u gewoon benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan door hier te klikken. Eén van onze collega’s zal zo snel mogelijk contact met u opnemen.