Duurzaamheid van Hout 

Hout wordt beoordeeld op duurzaamheid. Dit zegt namelijk iets over de levensduur. Hoe langer de levensduur is, des te beter de duurzaamheid. Er zijn in totaal vijf duurzaamheidsklassen, waarbij klasse 1 voor de hoogste duurzaamheid staat. In onderstaand overzicht ziet u waarvoor elke duurzaamheidsklasse precies staat. Tevens is aan het overzicht enkele bij Eppinga verkrijgbare houtsoorten toegevoegd.

Duurzaamheid van diverse houtsoorten

KlasseBeschrijvingLevensduurEnkele bij Eppinga verkrijgbare houtsoorten
1Zeer duurzaam25 jaar of langerAngelim Vermelho, Azobé, Okan, Massaranduba, Abiurana, Accoya, Mukulungu, Bankirai
2Duurzaam15-25 jaarCupiuba, Meranti, Southern Yellow Pine (Amerikaans Grenen)*, Western Red Cedar, Yellow Cedar, Thermisch Ayous, Thermisch Vuren, Thermisch Grenen, Iroko, Siberisch Lariks
3Matig duurzaam10-15 jaarGrenen*, Douglas Hout, Vuren*
4Weinig duurzaam5-10 jaarGrenen, Vuren
5Niet duurzaam5 jaar of korter 

Houtsoorten met een * zijn behandeld.

Hoe dit overzicht te interpreteren?

Hoe kunnen we dit overzicht het beste interpreteren? Velen zullen geneigd zijn om naar aanleiding van het overzicht houtsoorten met een lage duurzaamheid als een slechte investering te beschouwen. Deze gedachtegang is onjuist (en slecht voor uw portemonnee!). Leidend voor uw keuze voor een houtsoort moet in het begin altijd de toepassing van het hout zijn. Heeft u hout nodig voor bijvoorbeeld het aanleggen van walbeschoeiing? Dan kunt u inderdaad beter kiezen voor hout met een hoge duurzaamheidsklasse. Maar voor bijvoorbeeld betonbekisting is dit niet nodig. U kunt dan prima voor hout met de laagste duurzaamheidsklasse kiezen. Ga dus eerst na hoe duurzaam uw hout dient te zijn en kies vervolgens voor een houtsoort die aan de betreffende duurzaamheids eis voldoet en die u het meeste aanspreekt qua uiterlijk en prijs.

Methodes voor het verduurzamen van hout

Er zijn 2 methodes die je vaak aantreft om machinaal hout te verduurzamen:

Modificeren: Bij modificeren ook wel thermisch modificeren wordt het hout meestal onder grote druk verhit in een zuurstofarme ruimte. Als het ware wordt het hout “gebakken”. Het hout krijgt hierdoor een donkerdere kleur en wordt compacter. Hierdoor wordt het hout duurzamer en kan het dus langer tegen weer en wind.

Impregneren: Bij impregneren wordt er een chemische stof toegevoegd aan het hout waardoor het duurzamer wordt. Vaak heeft het impregneermiddel een groene kleur wat je ook duidelijk aan geïmpregneerd tuinhout kan zien. Het wordt voornamelijk voor gebruik buitenshuis gebruikt.

Zelf verduurzamen van hout

U kunt zelf het hout uiteraard ook weerbestendiger maken. De meest voorkomende manieren op een rijtje:

– Verven
– Beitsen
– Oliën
– Teren (Alleen nog toegestaan met houtteer)

Meer informatie over hout te behandelen